Media

Galezi, sloveni, turci și români, într-un proiect comun despre pace

Elevi din patru țări europene și-au folosit energia, creativitatea și cunoștințele pentru a găsi soluții, astfel încât școlile să devină spații în care comportamentele conflictuale sau discriminatorii să fie eliminate. Reuniți, pentru o săptămână, la Târgoviște, Valea Voievozilor și Răzvad, aceștia au gândit proiecte care să poată fi folosite în școlile lor, dar care ar putea fi implementate de orice altă instituție de învățământ care își dorește să devină o „școală a păcii”. 

În acest sens, ieri, la Colegiul Național „Constantin Carabella”, reprezentanți ai elevilor din Țara Galilor, Turcia, Slovenia și România au conturat un plan de acțiune. Și pentru că lucrezi cu spor, atunci când ai o stare de bine, jocurile și momentele artistice nu au lipsit din programul de activități. Elevii voluntari de la Carabella, implicați în proiectul Erasmus + „Becoming a Peace School”, i-au antrenat pe oaspeți, atât pe cei de mici, cât și pe profesorii care i-au însoțit, într-un dans antrenant pe cunoscuta melodie a celor de la Gașca Zurli – „Am o căsuță mică”, varianta în engleză. De asemenea, i-au învățat două dintre cele mai cunoscute jocuri ale copilăriei de la noi – „Țară, țară, vrem ostași” și „Flori, fete sau băieți, melodii sau cântăreți”. 

Programul artistic, pregătit cu ajutorul Consiliului Școlar al Elevilor, i-a ajutat pe invitați să ia contact cu muzica și dansurile noastre populare, dar și cu ritmurile moderne sau clasice. Folclorul nu i-a lăsat indiferenți pe spectatori, astfel că s-au ridicat și au învățat să învârtească hore și sârbe românești.

Activitățile au continuat, astăzi, la Școala din Valea Voievozilor, acolo unde a avut loc și o conferință de presă. Elevii au participat la workshop-uri  în cadrul cărora au creat mărțișoare, au făcut prăjituri cu ornamente și mesaje pacifiste și au realizat maci, ca simbol al păcii.

În paralel, cadre didactice din țările amintite au lucrat, în această săptămână, la realizarea unor produse intelectuale, care să ajute școlile să adopte măsuri, să opereze schimbări în curriculum pentru a forma generații de elevi cu comportamente tolerante, nediscriminatorii, care să promoveze pacea, caritatea și interculturalitatea.

Următoarea întâlnire a școlilor partenere în proiect va avea loc, la sfârșitul lunii mai, în Țara Galilor.  

ELEVII ÎNVAȚĂ CE ESTE IMPLICAREA ȘI CUM PUTEM ADUCE PACEA

Programul Erasmus+ – „Becoming a peace school” reunește, săptămâna aceasta, în județul Dâmbovița, elevi și profesori din patru țări Turcia, Slovenia, România și Țara Galilor. Astăzi,  activitățile au fost organizate și s-au desfășurat la Școala Gimnazială Răzvad, după ce, ieri, participanții s-au aflat la Colegiul Național “Constantin Carabella” din Târgoviște.

Prima activitate din programul de astăzi a fost un teatru forum. Având ca temă bullying-ul, povestea a urmărit-o pe Narcisa, o tânăra ce provine dintr-o familie ce nu o susține și nu-i acordă atenție, cu un statut financiar deficitar. Din această cauză, ea devine victima Ralucăi, o elevă cu posibilități materiale foarte bune, a profesorilor și a directoarei, care nu îi acordă fetei încrederea lor și o acuză, fără nicio dovadă, de ceva ce aceasta nu făcuse. După ce piesa a ajuns la final, aceasta a fost reluată, de data aceasta, însă, spectatorii având posibilitatea de a schimba comportamentul personajelor. În final, având acum de partea ei dreptatea și părinți care o susțin, destinul fetei a devenit unul fericit. Prin aceasta activitate, participanții au avut șansa de a învăța cum comportamentul fiecăruia dintre noi influențează viața celor din jur și au găsit împreună moduri de combatere a bullying-ului.

După o scurtă perioadă de recreere, în care elevii au continuat cunoașterea interculturală, învățându-se reciproc dansuri populare din culturiile proprii, a urmat un atelier practic, unde fiecare și-a arătat creativitatea. Au fost astfel, create brățări ale prieteniei, ce marchează prieteniile realizate în cadrul proiectului și vor fi păstrate și prețuite mult timp de acum încolo.

Ultima activitate de astăzi a fost vizita la Muzeul de Istorie, Târgoviște, unde atât elevii, cât și profesorii au avut oportunitatea de a admira galeria de artă și de a lua parte la un atelier de sculptură. Aici, ei au confecționat Turnul Chindiei din lut, edificiu pe care l-au vizitat cu o zi în urmă, în prima zi a proiectului. 

Activitățile defășurate pe parcursul acestei săptămâni în cadrul proiectului „Becoming a Peace School” au rolul de a-i învăța pe elevi și profesori deopotrivă ce înseamnă sa fii implicat, ce este pacea și cum fiecare dintre noi poate contribui la atingerea ei. Astfel, fiecare dintre activitățile de astăzi le-a oferit participanților o nouă perspectivă asupra problemelor din societate, alături de soluții pentru acestea, învățând ce este implicarea și cum pot aduce pacea în comunitate.

Un articol de Mara Stătescu, redactor Cara PM

Elevi și profesori din trei țări europene, prezenți la Târgoviște și Răzvad

Tema păcii reunește, la Târgoviște, elevi și profesori din trei țări europene, alături de colegii lor români. Astfel, aproximativ 50 de persoane din Țara Galilor, Turcia și Slovenia, dar și de la școlile partenere din Răzvad și Valea Voievozilor sunt prezente, astăzi, la Colegiul Național “Constantin Carabella”, pentru a participa la activitățile din cadrul proiectului Erasmus+ - “Becoming a Peace School”. 

Pe parcursul a cinci zile, participanții vor încerca să stabilească strategii și măsuri prin care școlile să poată implementa proiecte care să conducă la un comportament tolerant, pacifist și nediscriminatoriu în cadrul instituțiilor de învățământ. În vară, atunci când proiectul va fi finalizat, ghidul de bune practici, realizat de partenerii din țările menționate, ar trebui să devină un model de acțiune, accesibil oricărei școli care își dorește să dezvolte în rândul copiilor atitudini și comportamente sănătoase, bazate pe respect, empatie și toleranță. 

Luni și joi, activitățile se vor desfășura la Colegiul Carabella, iar, marți și vineri, la școlile Răzvad și Valea Voievozilor. Dimineața, se va lucra în echipă la conceperea unor produse intelectuale asumate în proiect, iar, după-amiaza, vor vizita obiectivele turistice din Târgoviște. Miercuri, oaspeții vor merge la Castelul Bran și la Dino Park Râșnov. 

Performanțe pentru șahiștii din Carabella

Noi performanțe pentru șahiștii din Carabella, la faza județeană a Olimpiadei Naționale a Sportului Școlar! La băieți - liceu, primele două locuri pe podium au fost ocupate de frații Vitan: Rareș – locul I și  Matei – locul II. La fete, Teodora Arabagiu a luat locul III, la liceu. Cei trei practică sportul minții de mulți ani și câștigă premii, în mod constant.

Și la gimnaziu, Colegiul Național „Constantin Carabella” a fost foarte bine reprezentat. Florin Aldea și-a adjudecat premiul I, iar Maria Postolache a luat mențiune


Mica Unire, prin ochi de copil!

Zi de mare însemnătate istorică pentru români, care sărbătoresc, azi, Mica Unire! Pentru a marca acest moment, Consiliul Școlar al Elevilor de la Colegiul Național “Constantin Carabella” a amenajat un panou comemorativ și o expoziție de desene realizate de elevi, pe tema Unirii Moldovei cu Țara Românească. Acestea vor rămâne expuse și săptămâna viitoare.

Pentru roman, data de 24 ianuarie 1859 marchează începutul unei uniri a numelui, a teritoriului, dar mai ales, a poporului. Menționarea necesității unirii politice între Moldova și Țara Românească în Regulamentele Organice din 1831-1832 a reprezentat doar începutul procesului. La nu mai mult de doi ani de la apariția regulamentelor, acestea au fost urmate de acorduri vamale și de lichidarea posturilor vamale între cele două țări, începând cu anul 1838.

Un context favorabil pentru realizarea unirii a fost chiar războiul Crimeii, ambițiile geopolitice în ceea ce privește Dunărea de Jos fiind stăvilite de către Imperiul Rus. Totodată, realizările celebrelor adunări Ad-hoc din 1857 au dus la Convenția de la Paris din următorul an, Marile Puterii acceptând o unire formală între Moldova și Țara Românească, cu guverne diferite.

În data de 5 ianuarie 1859, Alexandru Ioan Cuza a fost ales domnitor al Moldovei, 19 zile mai târziu conducând și Țara Românească. Uniunea a căpătat un caracter personal. Astfel, la 24 ianuarie 1859, au luat naștere Principatele Unite ale Moldovei și Țării Românești. Trei ani mai târziu, a avut loc și unirea politică a celor două state, prin formarea unui Parlament și a unui Guvern unic.

Cu toate acestea, anul 1866 a însemnat înlăturarea de la tron a lui Cuza, succesorul său fiind Carol de Hohenzollern. Noul cârmuitor a dus la consolidarea unirii, constituția adoptată în acel an denumind statul România.

                                                            Un articol de Teodora Dincă și Diana Ștefan, redactori Cara PM

Cine e pe primul loc?

Mai multe competiții sportive au avut loc, înainte de vacanța de iarnă, la Colegiul Național „Constantin Carabella”. Elevii s-au întrecut la fotbal, volei, șah și tenis de masă.

La Campionatul de Volei, s-au înscris opt echipe, concursul desfășurându-se în două grupe. Finaliste au fost clasele: XB , XI B, XII B și XII C. La final, câștigătoare a fost desemnată clasa a XII-a C, pe locul II s-a situat clasa a X-a B, iar pe III - XI B. Echipele au fost mixte.

De asemenea, a avut loc și Campionatul de Șah, la liceu, câștigător fiind desemnat Rareș Vitan. El va reprezenta colegiul la campionatul ONSS, pe județ. Pe următoarele locuri, s-au situat Matei Vitan și Daniel Coman. La fete, învingătoare a fost Teodora Arabagiu, fiind secondată de Ramona Constantin. La gimnaziu, s-au prezentat 5 fete și 12 băieți, podiumul  arătând astfel: la fete, locul I – Maria Postolache, locul II – Ecaterina Cheosea, locul III – Elena Ungureanu, iar, la băieți, locul I – Florin Aldea, urmat de Călin Pleșa și Luca Matache.

La competiția de fotbal, s-au înscris 16 echipe de la liceu, pe primul loc situându-se clasa a XI-a E, pe locul secund – clasa a X-a E și pe ultima treaptă a podiumului XII D. La gimnaziu, au participat toate clasele, învingătoare fiind clasa a VIII-a, urmată de clasele a VII-a și a VI-a.

În ceea ce privește Campionatul de Tenis de Masă, câștigătoare a fost Talida Mateescu, iar locul II a fost ocupat de Alexa Chițu. La băieți, pe primul loc s-a situat Robert Stan, fiind urmat de Șteff Iordache și Mario Matei.

Tudor Pîrvan, redactor Cara PM

Arhivă

2022