Media

SOLIDARI CU DARIA!

Daria este elevă în clasa a X-a la Colegiul Național „Constantin Carabella”. Este o adolescentă caldă, sinceră, conștiincioasă și cu rezultate foarte bune la învățătură. Seria de calități ar putea continua, dar cel mai important lucru acum este că Daria, copilul cu ochi blânzi și vocea calmă, are nevoie să ne știe alături de ea, să simtă că suntem parte din echipa ei și că nu o lăsăm la greu.

Daria a fost diagnosticată, de curând, cu leucemie. Câți dintre noi își pot imagina ce o fi fost în sufletul ei când a aflat că o așteaptă o luptă atât de dificilă? Și este un război cu boala pe care îl dă singură, cu toate resursele ei fizice și mentale. Noi însă putem să-i fim alături cu gândurile noastre bune și să o ajutăm să-și procure „armele” de care are nevoie pentru a învinge boala. 

Daria are nevoie de tratament în străinătate și de un transplant de măduvă. Costurile sunt foarte mari și de aceea are nevoie de noi, de cât mai mulți oameni în echipa ei, de un ajutor constant. Mai jos, găsiți conturile în care puteți dona. De asemenea, colegii din Carabella au inițiat o amplă campanie pentru strângere de fonduri. Aflați de la profesorii diriginți cum îi puteți fi alături.

Daria, noi suntem alături de tine și te așteptăm cât mai curând la școală!  

Pentru donații:

ASOCIAȚIA „A DOUA VIAȚĂ DUPĂ CANCER”: RO64BACX0000002481604000

STANCU MIHAELA LĂCRĂMIOARA: RO31BACX0000001342320000

Fotbaliștii din Carabella au participat la faza locală a Olimpiadei Sportului Școlar

Competițiile sportive școlare au animat spiritele elevilor, în ultimele săptămâni. Fotbalul a fost în centrul atenției, Colegiul Național “Constantin Carabella” având două echipe participante la faza locală a Olimpiadei Sportului Școlar. La categoria U18, băieții noștri au obținut locul 3 în grupă, iar, la U16, locul doi. Chiar dacă nu s-au calificat la faza județeană a competiției, merită felicitările noastre pentru efortul depus.

Ziua Națională, marcată, astăzi, la Carabella

Elevi și cadre didactice de la Colegiul Național “Constantin Carabella” au marcat, astăzi, Ziua Națională a României. Ia a fost elementul de vestimentație preferat. Participanții au ascultat informații despre contextul istoric în care a avut loc Marea Unire, prezentate de directorul adjunct al instituției, prof. Emilia Colan și de elevul Tudor Pîrvan de la clasa a XI-a A. 


De asemenea, a avut loc un scurt moment artistic, susținut de Raluca Nistor de la clasa a V-a, care a cântat la flaut. Totodată, elevii au realizat desene dedicate marii sărbători istorice, au vizionat filme despre Unirea de la 1 decembrie 1918 și au realizat proiecte în care au prezentat date despre personalitățile cunoscute sau mai puțin cunoscute care au fost implicate în realizarea Marii Uniri și au participat la concursuri pe teme istorice. Atmosfera de sărbătoare s-a resimțit, în fiecare sală de clasă.

O zi în alb, la Colegiul Carabella

Colegiul Național „Constantin Carabella“ din Târgoviște a marcat, astăzi, Ziua Internațională a Drepturilor Copilului și Ziua Toleranței.  Elevii și cadrele didactice s-au îmbrăcat în alb, în încercarea de a transmite un mesaj de pace și solidaritate cu copiii care cad zilnic pradă conflictelor declanșate de adulți. 

De asemenea, elevii au realizat colaje și afișe cu desene și texte prin care își exprimă îngrijorarea față de   soarta copiilor din țările implicate în conflicte armate. Ei au insistat asupra nevoii de a proteja viața și securitatea acestora. 

„Ziua în alb” a devenit tradiție la Colegiul Carabella, acesta fiind al treilea an în care se organizează.

După multă muncă, ambiție și perseverență, Cupa de toamnă la fotbal de la Colegiul Național “Constantin Carabella” și-a desemnat câștigătorii. Clasa a XI-a E și-a adjudecat marele premiu, după ce a învins, în finală, clasa a X-a C cu scorul de 8 - 4.

 

Pe podium, au mai urcat echipele claselor a X- a C și a XII - a E, care s-au clasat pe locurile 2, respectiv 3. Clasa a XII-a E a învins, în finala mică, echipa clasei a IX-a A cu scorul de 7-3.

 

Felicitări tuturor participanților, câștigătorilor, profesorilor și tuturor celor implicați! În mod special îl felicităm pe Iustin Cristea, golgheterul competiției, cu 16 goluri înscrise.

 

Autor: Erika Lazăr

„Noaptea Cercetătorilor Europeni”, la Târgoviște!

Bună, dragi prieteni! Vineri, 29 septembrie, se va desfășura, chiar la noi în oraș, „Noaptea Cercetătorilor Europeni”, începând cu ora 18:00, în Piața Tricolorului. Când magia se combină cu realitatea, rezultatul va fi unul cel puțin fantastic! Ce mai aștepți? Vino și descoperă universul în care trăim!

Vei putea observa prin telescop planeta Saturn și satelitul Titan, craterele, munții și văile de pe Lună, trecerea Stației Spațiale Internaționale pe deasupra orașului Târgoviște și multe altele. De asemenea, vei putea vizita expoziția de astrofotografie.

Evenimentul este organizat de Societatea Astronomică Română de Meteori, Fundația pentru Tineret Dâmbovița și este finanțat de Comisia Europeană.

 Nu-i așa că dorințele puse sub lumina stelelor sunt cele mai arzătoare?

Autor: Erika Lazăr

Asociația “Carabella” a premiat olimpicii, la început de an școlar

Elevii și cadrele didactice au început un nou an școlar. La festivitatea de deschidere de la Colegiul Național „Constantin Carabella”, 20 de elevi au fost premiați de către Asociația “Carabella” pentru rezultate deosebite obținute la etapele naționale ale olimpiadelor și concursurilor școlare din calendarul Ministerului Educației. 

Astfel, au fost recompensați Pătrașcu Tudor Andrei (premiul I, Concursul ,,Gazeta Matematică și Viitori Olimpici”); Grigorașcu Andrei Antonio (premiul I la Olimpiada Națională de TIC), Catrina Andrei Sebastian (mențiune la Olimpiada Națională de Inovare și Creație Digitală și participare la Olimpiada Națională de TIC); Scânteie Alexandru Ioan (medalie de bronz la Olimpiada Națională de TIC), Andreiana Bogdan Mihail (medalie de argint la aceeași olimpiadă).

La Olimpiada Națională de Argumentare, Dezbatere și Gândire Critică ”Tinerii dezbat”,  au participat la faza națională patru eleve din colegiu Stanciu Andra Ioana, Tache Anastasia Teodora, Roșca Ana Maria (mențiune) și Elena Iosif (calificare în lotul lărgit). 

Au mai fost premiați Stoica Mihnea (pentru participarea la Sesiunea Națională de Comunicări și referate istorice), Vitan Rareș, Aldea Florin și Pleșa Călin Giani (pentru participarea la Olimpiada Națională a sportului școlar). 

La Concursul Național de Traduceri Corneliu M Popescu elevii din Carabella au obținut următoarele premii: Stancu Daria Ioana (premiul III), Dincă Horia Gabriel și Râpeanu Rareș Andrei și Radu Anisia Cosmina (premiul II), Mănoiu Teodora (premiul I), Dinescu Ioana Daria, Stătescu Petru Adrian (premiul II), Roșca Daria Ioana (mențiune), Neagu Luca Constantin (premiul I). 

La festivalul concurs de creație și interpretare artistică SPIR.ART, trei dintre elevii din colegiul nostru au fost recompensa’I cu premii, astfel: Găvățoiu Elena Daria (premiul special), Stoica Ana Maria (premiul II), Dode Alexandra (premiul I). Nu în ultimul rând, a fost premiată echipa Carabook pentru premiul II obținut la Festivalul internațional de book trailers - ,,The Book of New Beginnings”. 

Aceste premii au fost obținute pe perioada verii. Asociația “Carabella” a mai premiat, pe data de 20 mai, elevii care s-au remarcat la olimpiadele și concursurile naționale, până la acea dată. Dincolo de diplome de recunoaștere a performanței, premianții au fost recompensați și cu premii în bani.

La început de an școlar, a fost realizată și o nouă emisiune CaraPM, la care au participat foști absolvenți ai liceului nostru. Aceștia au vorbit despre întreaga experiență de elev și de student, despre speranțele și temerile lor. Ionuț Catangiu, Alexis Negrea, Cătălina Lițescu, Ștefania Pavel, Valeria Jitaru și Diana Rotaru s-au bucurat să fie în colegiu în prima zi din noul an școlar și au profitat de ocazia de a se adresa elevilor pentru a da sfaturi folositoare viitorilor studenți. 

Echipa Cara PM vă urează success în noul an școlar!

Autor: Anastasia Tache

Grevă de avertisment, mâine, în școlile cu membri FSLI!

Sindicaliștii din învățământ, afiliați FSLI, declanșează, mâine, între orele 11 și 13, grevă de avertisment. Dacă cererile lor nu vor fi soluționate, săptămâna viitoare,  instituțiile și unitățile de învățământ unde Federația  Sindicatelor Libere din Învățământ Dâmbovița are membri, care și-au dat acordul scris pentru greva generală, vor înceta activitatea.

Potrivit unei notificări trimise de FSLI instituțiilor de învățământ, protestele sunt o consecință a refuzului Ministerului Educației de a începe negocierea colectivä în vederea încheierii Contractului Colectiv de Muncä Unic la Nivel de Sector de Negociere Colectivä  Înväțämånt  Preuniversitar, refuz decurgånd din neîndeplinirea obligației legale de convocare a pärților îndreptäțite sä negocieze.

Sindicaliștii solicită majorarea salariilor personalului din înväțämånt,  în conformitate cu importanța socialä a muncii prestate, astfel încât salariul profesorului debutant sä fie cel puțin egal cu salariul mediu brut pe economie și să crescă progresiv;  salariile să fie indexate anual, în funcție de rata inflației; să fie plătite orele suplimentare efectuate de personalul didactic auxiliar și nedidactic și să fie acordate sporuri pentru condiții de muncä personalului din înväțämånt. De asemenea, aceștia solicită acordarea drepturilor preväzute în legislația în vigoare și contractele colective de muncä aplicabile (decontarea navetei, plata indemnizației de instalare, acordarea concediului de odihnä suplimentar, compensarea în bani a concediului de odihnä neefectuat etc.); cresterea anualä a investițiilor în înväțämånt, pentru îmbunätäțirea bazei materiale și a infrastructurii; renunțarea la aplicatia EduSal și înlocuirea acesteia cu un program informatic de salarizare gestionat și administrat de Ministerul Educației.

Personalul din învățământ acuză salarizarea umilitoare în sistem, susținând că salariile sunt poziționate în pätrimea inferioarä a grilelor de salarizare, aceasta fiind cauza principalä a deficitului de resursä umanä calificatä. De asemenea, sindicaliștii sunt nemulțumiți de scäderea semnificativä a puterii de cumpärare, ca urmare a creșterii generalizate a prețurilor și a ratei inflației, acuzând autoritățile centrale și de faptul că nu le-au fost acordate drepturile preväzute în legislația în vigoare și contractele colective de muncä aplicabile. Nu în ultimul rând, acuză lipsa investițiilor în infrastructura școlarä, dar și perpetua subfinanțare a sistemului de înväțämånt, reflectatä în baza materialä precarä a celor mai multe unitäți școlare.

Sesiune de comunicări științifice, la Facultatea de Drept și Științe Administrative din Târgoviște

Facultatea de Drept și Științe Administrative din cadrul Universității „Valahia” din Târgoviște a găzduit, la sfârșitul săptămânii trecute, sesiunea anuală de comunicări științifice studențești cu participare internațională „Norme, valori, repere contemporane în societatea românească”. Zeci de studenți au prezentat lucrări pe teme de drept, la manifestarea științifică participând și invitați din Albania, studenți de la Facultatea de Științe Economice și Drept din cadrul Universității din Pitești, de la Universitatea Ecologică București și Universitatea Transilvania din Brașov. De asemenea, au prezentat lucrări și elevi de la Colegiul Național „Constantin Carabella” și Liceul „Voievodul Mircea” din Târgoviște.

De la Colegiul Carabella, Delia Genoiu, elevă în clasa a XI-a, a prezentat lucrarea: „Matematica și dreptul – o relație de succes sau una sortită eșecului?”; Cristiana Anghel și Margarita Bratu, eleve în clasa a X-a, au susținut lucrarea „Când greșeala devine o problemă socială”; Diana Ștefan, Anastasia Dobrin și Alexandru Mărgărit, din clasa a XI-a, au vorbit despre „Relația dintre individ și societate. Justiție și injustiție socială”, iar Mihnea Stoica și Victor Căzăceanu, de asemenea, elevi în clasa a XI-a, au prezentat lucrarea „Votul la 16 ani, drept și responsabilitate socială”.

Sesiunea de comunicări științifice s-a derulat, pe parcursul a două zile, fiind structurată pe două secțiuni: Europa și spațiul public național și Spațiul juridic românesc – actualități și perspective. La final, Centrul Europe Direct Târgoviște a prezentat un teatru forum, denumit „Democrația nu așteaptă! Ia atitudine acum!”. Moderatori au fost: conf. univ. dr. Constanța Mătușescu – decanul Facultății de Drept și Științe Administrative din cadrul Universității „Valahia”, conf. univ. dr. Steluța Ionescu – prodecan, conf. univ. dr. Claudia Gilia, conf. univ. dr. Ilioara Genoiu, conf. univ. dr. Denisa Barbu, conf. univ. dr. Dan Gună, conf. univ. dr. Manuela Niță, conf. univ. dr. Adrian Țuțuianu, conf. univ. dr. Lavinia Vlădilă și lect. univ. dr. Olivian Mastacan. 

Două instituții de învățământ dâmbovițene, ambasadoare ale păcii

Colegiul Național „Constantin Carabella” și Școala Gimnazială Răzvad a organizat, vineri, conferința „Ambasadori ai păcii”, eveniment de multiplicare organizat în cadrul parteneriatului strategic pentru inovare „BECOMING A PEACE SCHOOL”, proiect finanțat de comisia Europeană prin programul Erasmus+, Acțiunea Cheie 2.

Evenimentul  a avut loc, începând cu ora 10.30, în sala de conferințe a Hotelului Nova din Târgoviște, fiind invitați directori, profesori din mediul preuniversitar și universitar, reprezentanți ai administrației publice și ai unor ONG-uri din Dâmbovița, din județele învecinate, dar și din străinătate.

 În cadrul acestuia, va fi prezentat proiectul Erasmus+ cu activitățile și produsele intelectuale realizate. Totodată, elevi de la cele două școli dâmbovițene partenere vor vorbi despre impactul  proiectului asupra lor, despre lucrurile pe care le-au văzut și din care au învățat, în timpul întâlnirilor cu ceilalți participanți din Țara Galilor, Slovenia și Turcia.

Proiectul „Becoming a Peace School” își propune transformarea școlilor care aleg să îl implementeze în școli ale păcii, în care să fie promovate atitudini neconflictuale, tolerante, armonioase între elevi, dar și între elevi și cadre didactice. Pentru ca acest lucru să fie posibil, participanții la proiect au creat un ghid în care sunt prezentate exemple de bune practici, studii de caz, propuneri de îmbunătățire a curriculumului la nivelul școlii. 

Colegiul Carabella promovează interdisciplinaritatea

Șase dintre clasele Colegiului Național „Constantin Carabella” au participat, miercuri, 11 mai, la concursul „Mathématiques sans Frontières”, un concurs de matematică în limba franceză dedicat claselor a IX-a, a X-a și a XI-a. 

Concursul constă în rezolvarea a 10 (la clasa a IX-a), respectiv 13 (la clasele a X-a și a XI-a) probleme de matematică în limba franceză pe parcursul a două ore. Atât cerințele, cât și rezolvările au fost realizate în franceză. Nefiind un concurs individual, fiecare clasă a trebuit să se organizeze și să lucreze împreună pentru rezolvarea tuturor exercițiilor, care au cuprins probleme de algebră, de geometrie și de logică. 

Luând în calcul că programa de limbă franceză nu cuprinde termeni matematici, pentru a veni în sprijinul participanților, regulamentul permite folosirea caietelor, manualelor școlare și a dicționarelor. Astfel, elevii au fost nevoiți să folosească dicționarul pentru a traduce atât cerința, cât și rezolvarea. 

„Mathématiques sans Frontières” promovează lucrul în echipa, interdisciplinaritatea și spiritul de observație, elemente pe care concurenții le-au folosit în avantajul lor. Ei s-au distrat, astfel, pe parcursul celor două ore, încercând să înțeleagă corect cerințele problemelor și să le rezolve împreună, completându-și unul altuia cunoștințele, fie cele de franceză, fie cele de matematică. 

După finalizarea concursului, toți elevii au completat un chestionar referitor la părerea lor despre această experiență, mulți dintre ei dorindu-și să participe și la alte competiții de acest gen. Se dovedește astfel că, îmbinând două materii atât de diferite, și încurajând lucrul în echipă în detrimentul competiției între colegi de clasă, concursul „Mathématiques sans Frontières” a fost o experiență plăcută pentru mulți participanți.

Autor: Mara Stătescu, redactor CARA PM

Elevii „Made for Europe” cred în colaborare

Proiectele europene din domeniul educației se dovedesc, o dată în plus, un liant pentru elevii care au șansa de a fi implicați în ele. Cu o zi înainte de Ziua Europei și Ziua Erasmus, dâmbovițenii laureați ai concursului național „Made for Europe” – 2023 au vorbit, la Cara PM, despre experiența lor la faza finală a competiției desfășurate la Bistrița, în cadrul unei emisiuni realizate în studioul radio-școală de la Colegiul Național „Constantin Carabella” din Târgoviște. Cei șase elevi dâmbovițeni participanți în concurs, care s-au întors acasă cu premii, au discutat despre modul în care s-au pregătit, despre emoțiile cu care s-au confruntat, despre proiectele pe care le-au prezentat sau le-au văzut în cadrul competiției. Fără animozități sau rivalități, aceștia au colaborat, au legat prietenii și au format o echipă redutabilă, pentru că experiența unui astfel de concurs a fost, până la urmă, cel mai mare câștig personal, dincolo de diplome și felicitări. Dovadă că dezbaterea a avut loc în studioul radio-școală, proiect câștigător în competiția de la Bistrița.  

Județul Dâmbovița și-a adjudecat șase premii și mențiuni la diverse secțiuni ale concursului, care a reunit 138 de elevi din 40 de județe. De altfel, dâmbovițenii reușesc să impresioneze, în fiecare an, la competiția națională, acesta fiind și motivul pentru care șapte elevi s-au calificat, anul acesta, la faza națională a competiției de produse realizate în urma implementării proiectelor școlare europene Erasmus+ și eTwinning. Astfel, elevii dâmbovițeni s-au întors acasă cu următoarele premii:

Elena Iosif, elevă în clasa a XI-a la Colegiul Național “Constantin Carabella” din Târgoviște, a obținut premiul I cu proiectul “Radio-școala Cara PM”

Miruna Niță, elevă în clasa a XII-a la Colegiul Național “Constantin Cantacuzino” din Târgoviște, a primit premiul I pentru proiectul “Evaluarea în învățământul primar și preșcolar. Instrumente și exemple de bune practici”

Antonia Edu, clasa a XI-a la Colegiul Național “Constantin Cantacuzino” din Târgoviște, a luat premiul II cu proiectul “HelloLingo”

Mircea Drăgoescu, elev în clasa a XI-a la Liceul de Arte „Bălașa Doamna" din Târgoviște, a obținut premiul II cu proiectul “film/scurtmetraj”

Teodora Tomescu, elevă în clasa a XII-a la Colegiul Național „Ienachiță Văcărescu” – Târgoviște, a primit premiul III pentru site-ul web „Formarea limbii române”

Alexia Bădeanu, elevă în clasa a XII-a la Colegiul Național ”Nicolae Titulescu” din Pucioasa a primit mențiune pentru proiectul “Plan de afaceri BioFarm Glitter”.

Deși nu și-a adjudecat niciun premiu, mezina lotului dâmbovițean, Andreea Pârvu, elevă în clasa a VI-a la Școala Gimnazială „Tudor Vladimirescu” din Târgoviște, a impresionat prin coerență, dinamism și entuziasm.

Concursul Naţional „Made for Europe” își propune punerea în valoare şi promovarea produselor finale, realizate în timpul derulării proiectelor finanţate prin programele europene din domeniul educației. Participanții au contribuit, în mod direct sau indirect, la realizarea acestor produse, pe care le-au prezentat în fața Comisiei centrale numită de Ministerul Educației. Cei mai convingători dintre ei au fost recompensați.

Faza finală a competiției a avut loc, în perioada 25-28 aprilie, la Bistrița. Elevii și-au prezentat proiectele și în cadrul unei expoziții, organizate în zilele de 25 și 26 aprilie.   

Carabella i-a invitat pe elevi să gândească pe toate părțile

Peste 200 de elevi pasionați de matematică, provenind din 11 județe, s-au întrecut în cadrul Concursului regional de matematică și logică „Gândește pe toate părțile”. Competiția a fost organizată, în perioada 24 aprilie – 6 mai, de Colegiul Național “Constantin Carabella” Târgoviște, în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Dâmboviţa, Primăria Municipiului Târgoviște, Facultatea de Ştiinţe şi Arte a Universităţii Valahia Târgoviște, S.S.M.R. - filiala Dâmbovița și Asociația Carabella.

Aproape 100 de elevi de la clasa a V-a până la a XII-a au fost prezenți, sâmbătă, în bănci, pentru a găsi soluții la problemele prezentate la cea de-a XXII-a ediție a Concursului regional de matematică și logică “Cezar Ivănescu”. Alți 110 elevi au participat cu lucrări la una dintre cele 4 secțiuni ale Simpozionului regional „Gândește pe toate părțile”: “O problemă, mai multe demonstrații”, “Matematică aplicată”, “Frumuseţea numerelor” și “Povestea numerelor”. 

Pornind de la premisa că matematica și literatura nu se exclud reciproc, ci sunt două științe complementare, această ediție a simpozionului și-a propus să sublinieze legăturile dintre cele două domenii. Astfel, în cadrul secțiunii “Povestea numerelor”, participanții au putut să-și demonstreze creativitatea prin realizarea unor creații literare, încadrate în una din următoarele categorii: eseu liber, poezie și caligrame. Una dintre condiții a fost aceea ca eseurile libere și poeziile să surprindă aspecte variate ca: semnificațiile numerelor în creațiile literare, legăturile dintre cuvinte și numere, originile numerelor și evoluția lor. În ceea ce privește caligramele, versurile au fost dispuse sub formă de numere, tema fiind matematica.

A șasea ediție a simpozionului a oferit elevilor participanţi atât posibilitatea de a-şi manifesta creativitatea în studiul matematicii, cât şi cadrul propice punerii în valoare a rolului pe care matematica îl joacă în studiul altor discipline și în artă, în vederea educării simțului estetic. 

Premierea elevilor a avut loc, sâmbătă după-amiază, premiile fiind asigurate de Primăria Municipiului Târgoviște, S.S.M.R. - filiala Dâmbovița și Asociația Carabella. Lista cu numele câștigătorilor o găsiți aici: https://drive.google.com/file/d/10tqoNgaMcE1jkXCQ_tDDUwZzsfB5mQsN/view

Galezi, sloveni, turci și români, într-un proiect comun despre pace

Elevi din patru țări europene și-au folosit energia, creativitatea și cunoștințele pentru a găsi soluții, astfel încât școlile să devină spații în care comportamentele conflictuale sau discriminatorii să fie eliminate. Reuniți, pentru o săptămână, la Târgoviște, Valea Voievozilor și Răzvad, aceștia au gândit proiecte care să poată fi folosite în școlile lor, dar care ar putea fi implementate de orice altă instituție de învățământ care își dorește să devină o „școală a păcii”. 

În acest sens, ieri, la Colegiul Național „Constantin Carabella”, reprezentanți ai elevilor din Țara Galilor, Turcia, Slovenia și România au conturat un plan de acțiune. Și pentru că lucrezi cu spor, atunci când ai o stare de bine, jocurile și momentele artistice nu au lipsit din programul de activități. Elevii voluntari de la Carabella, implicați în proiectul Erasmus + „Becoming a Peace School”, i-au antrenat pe oaspeți, atât pe cei de mici, cât și pe profesorii care i-au însoțit, într-un dans antrenant pe cunoscuta melodie a celor de la Gașca Zurli – „Am o căsuță mică”, varianta în engleză. De asemenea, i-au învățat două dintre cele mai cunoscute jocuri ale copilăriei de la noi – „Țară, țară, vrem ostași” și „Flori, fete sau băieți, melodii sau cântăreți”. 

Programul artistic, pregătit cu ajutorul Consiliului Școlar al Elevilor, i-a ajutat pe invitați să ia contact cu muzica și dansurile noastre populare, dar și cu ritmurile moderne sau clasice. Folclorul nu i-a lăsat indiferenți pe spectatori, astfel că s-au ridicat și au învățat să învârtească hore și sârbe românești.

Activitățile au continuat, astăzi, la Școala din Valea Voievozilor, acolo unde a avut loc și o conferință de presă. Elevii au participat la workshop-uri  în cadrul cărora au creat mărțișoare, au făcut prăjituri cu ornamente și mesaje pacifiste și au realizat maci, ca simbol al păcii.

În paralel, cadre didactice din țările amintite au lucrat, în această săptămână, la realizarea unor produse intelectuale, care să ajute școlile să adopte măsuri, să opereze schimbări în curriculum pentru a forma generații de elevi cu comportamente tolerante, nediscriminatorii, care să promoveze pacea, caritatea și interculturalitatea.

Următoarea întâlnire a școlilor partenere în proiect va avea loc, la sfârșitul lunii mai, în Țara Galilor.  

ELEVII ÎNVAȚĂ CE ESTE IMPLICAREA ȘI CUM PUTEM ADUCE PACEA

Programul Erasmus+ – „Becoming a peace school” reunește, săptămâna aceasta, în județul Dâmbovița, elevi și profesori din patru țări Turcia, Slovenia, România și Țara Galilor. Astăzi,  activitățile au fost organizate și s-au desfășurat la Școala Gimnazială Răzvad, după ce, ieri, participanții s-au aflat la Colegiul Național “Constantin Carabella” din Târgoviște.

Prima activitate din programul de astăzi a fost un teatru forum. Având ca temă bullying-ul, povestea a urmărit-o pe Narcisa, o tânăra ce provine dintr-o familie ce nu o susține și nu-i acordă atenție, cu un statut financiar deficitar. Din această cauză, ea devine victima Ralucăi, o elevă cu posibilități materiale foarte bune, a profesorilor și a directoarei, care nu îi acordă fetei încrederea lor și o acuză, fără nicio dovadă, de ceva ce aceasta nu făcuse. După ce piesa a ajuns la final, aceasta a fost reluată, de data aceasta, însă, spectatorii având posibilitatea de a schimba comportamentul personajelor. În final, având acum de partea ei dreptatea și părinți care o susțin, destinul fetei a devenit unul fericit. Prin aceasta activitate, participanții au avut șansa de a învăța cum comportamentul fiecăruia dintre noi influențează viața celor din jur și au găsit împreună moduri de combatere a bullying-ului.

După o scurtă perioadă de recreere, în care elevii au continuat cunoașterea interculturală, învățându-se reciproc dansuri populare din culturiile proprii, a urmat un atelier practic, unde fiecare și-a arătat creativitatea. Au fost astfel, create brățări ale prieteniei, ce marchează prieteniile realizate în cadrul proiectului și vor fi păstrate și prețuite mult timp de acum încolo.

Ultima activitate de astăzi a fost vizita la Muzeul de Istorie, Târgoviște, unde atât elevii, cât și profesorii au avut oportunitatea de a admira galeria de artă și de a lua parte la un atelier de sculptură. Aici, ei au confecționat Turnul Chindiei din lut, edificiu pe care l-au vizitat cu o zi în urmă, în prima zi a proiectului. 

Activitățile defășurate pe parcursul acestei săptămâni în cadrul proiectului „Becoming a Peace School” au rolul de a-i învăța pe elevi și profesori deopotrivă ce înseamnă sa fii implicat, ce este pacea și cum fiecare dintre noi poate contribui la atingerea ei. Astfel, fiecare dintre activitățile de astăzi le-a oferit participanților o nouă perspectivă asupra problemelor din societate, alături de soluții pentru acestea, învățând ce este implicarea și cum pot aduce pacea în comunitate.

Un articol de Mara Stătescu, redactor Cara PM

Elevi și profesori din trei țări europene, prezenți la Târgoviște și Răzvad

Tema păcii reunește, la Târgoviște, elevi și profesori din trei țări europene, alături de colegii lor români. Astfel, aproximativ 50 de persoane din Țara Galilor, Turcia și Slovenia, dar și de la școlile partenere din Răzvad și Valea Voievozilor sunt prezente, astăzi, la Colegiul Național “Constantin Carabella”, pentru a participa la activitățile din cadrul proiectului Erasmus+ - “Becoming a Peace School”. 

Pe parcursul a cinci zile, participanții vor încerca să stabilească strategii și măsuri prin care școlile să poată implementa proiecte care să conducă la un comportament tolerant, pacifist și nediscriminatoriu în cadrul instituțiilor de învățământ. În vară, atunci când proiectul va fi finalizat, ghidul de bune practici, realizat de partenerii din țările menționate, ar trebui să devină un model de acțiune, accesibil oricărei școli care își dorește să dezvolte în rândul copiilor atitudini și comportamente sănătoase, bazate pe respect, empatie și toleranță. 

Luni și joi, activitățile se vor desfășura la Colegiul Carabella, iar, marți și vineri, la școlile Răzvad și Valea Voievozilor. Dimineața, se va lucra în echipă la conceperea unor produse intelectuale asumate în proiect, iar, după-amiaza, vor vizita obiectivele turistice din Târgoviște. Miercuri, oaspeții vor merge la Castelul Bran și la Dino Park Râșnov. 

Performanțe pentru șahiștii din Carabella

Noi performanțe pentru șahiștii din Carabella, la faza județeană a Olimpiadei Naționale a Sportului Școlar! La băieți - liceu, primele două locuri pe podium au fost ocupate de frații Vitan: Rareș – locul I și  Matei – locul II. La fete, Teodora Arabagiu a luat locul III, la liceu. Cei trei practică sportul minții de mulți ani și câștigă premii, în mod constant.

Și la gimnaziu, Colegiul Național „Constantin Carabella” a fost foarte bine reprezentat. Florin Aldea și-a adjudecat premiul I, iar Maria Postolache a luat mențiune


Mica Unire, prin ochi de copil!

Zi de mare însemnătate istorică pentru români, care sărbătoresc, azi, Mica Unire! Pentru a marca acest moment, Consiliul Școlar al Elevilor de la Colegiul Național “Constantin Carabella” a amenajat un panou comemorativ și o expoziție de desene realizate de elevi, pe tema Unirii Moldovei cu Țara Românească. Acestea vor rămâne expuse și săptămâna viitoare.

Pentru roman, data de 24 ianuarie 1859 marchează începutul unei uniri a numelui, a teritoriului, dar mai ales, a poporului. Menționarea necesității unirii politice între Moldova și Țara Românească în Regulamentele Organice din 1831-1832 a reprezentat doar începutul procesului. La nu mai mult de doi ani de la apariția regulamentelor, acestea au fost urmate de acorduri vamale și de lichidarea posturilor vamale între cele două țări, începând cu anul 1838.

Un context favorabil pentru realizarea unirii a fost chiar războiul Crimeii, ambițiile geopolitice în ceea ce privește Dunărea de Jos fiind stăvilite de către Imperiul Rus. Totodată, realizările celebrelor adunări Ad-hoc din 1857 au dus la Convenția de la Paris din următorul an, Marile Puterii acceptând o unire formală între Moldova și Țara Românească, cu guverne diferite.

În data de 5 ianuarie 1859, Alexandru Ioan Cuza a fost ales domnitor al Moldovei, 19 zile mai târziu conducând și Țara Românească. Uniunea a căpătat un caracter personal. Astfel, la 24 ianuarie 1859, au luat naștere Principatele Unite ale Moldovei și Țării Românești. Trei ani mai târziu, a avut loc și unirea politică a celor două state, prin formarea unui Parlament și a unui Guvern unic.

Cu toate acestea, anul 1866 a însemnat înlăturarea de la tron a lui Cuza, succesorul său fiind Carol de Hohenzollern. Noul cârmuitor a dus la consolidarea unirii, constituția adoptată în acel an denumind statul România.

                                                            Un articol de Teodora Dincă și Diana Ștefan, redactori Cara PM

Cine e pe primul loc?

Mai multe competiții sportive au avut loc, înainte de vacanța de iarnă, la Colegiul Național „Constantin Carabella”. Elevii s-au întrecut la fotbal, volei, șah și tenis de masă.

La Campionatul de Volei, s-au înscris opt echipe, concursul desfășurându-se în două grupe. Finaliste au fost clasele: XB , XI B, XII B și XII C. La final, câștigătoare a fost desemnată clasa a XII-a C, pe locul II s-a situat clasa a X-a B, iar pe III - XI B. Echipele au fost mixte.

De asemenea, a avut loc și Campionatul de Șah, la liceu, câștigător fiind desemnat Rareș Vitan. El va reprezenta colegiul la campionatul ONSS, pe județ. Pe următoarele locuri, s-au situat Matei Vitan și Daniel Coman. La fete, învingătoare a fost Teodora Arabagiu, fiind secondată de Ramona Constantin. La gimnaziu, s-au prezentat 5 fete și 12 băieți, podiumul  arătând astfel: la fete, locul I – Maria Postolache, locul II – Ecaterina Cheosea, locul III – Elena Ungureanu, iar, la băieți, locul I – Florin Aldea, urmat de Călin Pleșa și Luca Matache.

La competiția de fotbal, s-au înscris 16 echipe de la liceu, pe primul loc situându-se clasa a XI-a E, pe locul secund – clasa a X-a E și pe ultima treaptă a podiumului XII D. La gimnaziu, au participat toate clasele, învingătoare fiind clasa a VIII-a, urmată de clasele a VII-a și a VI-a.

În ceea ce privește Campionatul de Tenis de Masă, câștigătoare a fost Talida Mateescu, iar locul II a fost ocupat de Alexa Chițu. La băieți, pe primul loc s-a situat Robert Stan, fiind urmat de Șteff Iordache și Mario Matei.

Tudor Pîrvan, redactor Cara PM

Arhivă

2022