Media 2022

O zi în alb, la Colegiul Național “Constantin Carabella” din Târgoviște!

Elevii și cadrele didactice s-au îmbrăcat în alb pentru a marca Ziua Internațională pentru Toleranță. De asemenea, au întâmpinat trecătorii cu flori și mesaje, în încercarea de a atrage atenția asupra necesității adoptării unei atitudini tolerante, în spiritul armoniei între oameni. De asemenea, elevele Anastasia Tache și Ștefania Pavel au moderat o dezbatere, în direct, pe tema intoleranței și a efectelor sale, la postul radio-școală online Cara PM. Au participat, în calitate de invitați, profesorii Emilia Lixandru și Bogdan Joița. Manifestarea “Este loc pentru toți sub soare” a făcut parte din proiectul Erasmus+ „Becoming a peace school”.

Glasul adolescenței se aude din studioul Cara PM de la Colegiul „Carabella”

Proiectul ,,Radio-școală, un laborator pentru viitor” a prins contur la Colegiul Național ,,Constantin Carabella”, la începutul acestui an, ca urmare a dorinței de a crea spații de învățare interdisciplinară de care noi, elevii colegiului, să beneficiem. Astfel, alături de doamna profesor Manina Leașu, am pornit în această experiență care ne dezvoltă numeroase aptitudini, precum cele de sistematizare a informației, de operare a diverselor programe digitale, organizare sau socializare și care ne oferă mediul propice pentru a ne exprima și a da frâu liber imaginației. Nu degeaba sloganul nostru spune că la CaraPM, așa cum ne-am denumit echipa, dăm glas adolescenței!

Datorită susținerii pe care am primit-o din partea Consiliului Județean Dâmbovița, Asociației ,,Ambasadorii Prieteniei”, Asociației “Carabella” și a conducerii școlii, dar nu numai, am reușit să amenajăm un studio radio adevărat, din care acum putem emite LIVE. Este însă loc și pentru dezvoltare, astfel că Sindicatul Liber Învățământ Dâmbovița a contribuit financiar pentru ca noi să putem achiziționa și alte materiale necesare într-un studio radio.

Săptămâna aceasta, mai precis în data de 9 noiembrie, am avut bucuria de a modera prima emisiune în direct, care a fost transmisă pe site-ul colegiului, și vă pot garanta că este o experiență de-a dreptul unică! Toate grijile pe care mi le făcusem înaintea emisiunii au dispărut după primele minute de emisie, fiind înlocuite de relaxare și încredere, de conștientizarea faptului că tot efortul depus a meritat din plin, deci, implicit, de mândrie. Glasul adolescenței a putut fi auzit timp de o oră prin buletinul de știri, topul muzical, rubricile ,,Relaxat”, ,,La povești cu… CaraPM” și ,,Știai că...?”, precum și prin cele două interviuri acordate de domnul director Corneliu Stoicescu și de doamna Corina Leca, președintele Asociației ,,Ambasadorii Prieteniei”. Le mulțumesc atât doamnei profesor, cât și colegilor mei pentru frumoasa oportunitate de a face parte din acest proiect și sper ca vocea noastră să ajungă cât mai puternică!

În cazul în care v-am stârnit curiozitatea, vă invit să fiți cu ochii și urechile pe noi, deoarece vom transmite câte o emisiune în fiecare săptămână, iar cea de care v-am povestit până acum poate fi ascultată accesând linkul următor: https://www.youtube.com/watch?v=ASHBBJt1QS4&t=8s


Un articol de Ștefania Pavel, redactor șef Cara PM

Împreună pentru Teodor


Luni, 31 octombrie 2022, a avut loc în curtea școlii noastre un Târg caritabil de Halloween, fiind organizat de Consiliul Școlar al Elevilor. Beneficiarul donațiilor este Teodor Stan, de la clasa a X-a C, care este din păcate, bolnav de leucemie.

În cadrul Târgului, clasele participante au vândut tot felul de produse, de la prăjituri, la plăcinte, chiar haine, cărți și lucruri handmade.

De asemenea, câțiva reprezentanți ai unor afaceri locale au donat produse pentru târg, precum American Bonboni, Rodi’s Cakes, Patiseria Berechet și Fițoșica.

Inițiativa a fost primită foarte bine, târgul ajungând să fie un real succes. În total, am reușit să strângem în jur de 18 mii de lei și puteți dona în continuare, atât prin reprezentanții C.Ș.E. din fiecare clasă, cât și în conturile lui Teodor.

Uniți pentru Teodor!

Teodor Cristian Stan este elev în clasa a X-a C la Colegiul Național „Constantin Carabella”, duce o luptă cruntă pentru o viață normală și are nevoie de tot ajutorul nostru. El a fost diagnosticat cu leucemie, în luna februarie a acestui an, și, de atunci, nimic nu mai seamănă cu viața pe care și-o imagina, în urmă cu un an, când a intrat la liceu și se bucura de interacțiunea cu colegii, de acomodarea cu profesorii, de viața de “boboc”.

De când a fost diagnosticat cu leucemie, mama sa păstrează o agendă în care scrie, zilnic, valorile analizelor lui, tratamentele și stările sale. O numește „Jurnal de călătorie”. Cei doi, mama și fiul, au fost de acord să ne împărtășească întreaga lor poveste. „Călătoria mea a fost una lungă, foarte grea și încă nu s-a terminat”, ne-a spus Teodor.

La sfârșitul anului trecut, Teodor s-a vaccinat anti-Covid. Nu a scăpat însă de coronavirus și, pe 23 ianuarie, a fost testat pozitiv. După vindecare, și-a reluat activitatea obișnuită, însă, la scurt timp, a început să aibă sângerări gingivale care nu se mai opreau și i-au apărut pete ca sângele și vânătăi pe corp. Medicul de familie le-a spus părinților că acesta suferă de purpură post-Covid și l-a trimis la Spitalul de Urgente Târgoviște unde, după o hemogramă, medicii au constatat că suferă de trombocitopenia Post-Covid. A fost trimis la București cu un număr îngrijorător de scăzut de trombocite: „aveam 8000, ceea ce era foarte puțin. Asta înseamnă că un strănut puternic îmi era fatal”.

La Spitalul Marie Curie din capitală, i-a fost făcut primul aspirat medular, fără anestezie. „Mi-au luat măduvă din osul șoldului fără anestezie, că, deh, eu eram mare și înțelegeam să stau nemișcat, dar că durea ca naiba nu întelegea nimeni”, a mai povestit Teodor.

Ziua de Dragobete nu a fost de bun augur pentru el. După încă un aspirat medular și a doua analiză la măduvă, Teodor a primit diagnosticul de leucemie limfloblastică cu celula B comun. “24 februarie, pentru mine, a fost ziua în care am aflat că am leucemie și ziua în care am început lupta cea mare”, a continuat Teodor “jurnalul său de călătorie”.

Din 24 februarie până pe 24 mai, a urmat primul protocol, o perioadă extrem de grea, petrecută doar alături de mama sa: „fără tata, fără soră-mea, fără bunici, fără veri, prieteni, colegi, liceu... Închis într-un salon în care mai era un băiat. Nu aveam baie în salon. Era o singură baie pentru 30 de persoane (mame și bolnavi), iar, din cauza tratamentului, uneori nici nu puteam ajunge”. Tot acolo și-a petrecut aniversarea de 15 ani, ”fără persoanele dragi alături de mine, fizic”.

Părea că perioada cea mai grea a trecut. În sfârșit, protocolul se încheiase și se putea întoarce acasă, chiar dacă nu scăpase de restricții. Pe 6 iunie, vine timpul pentru alt aspirat medular, pentru cel de-al doilea protocol de citostatice. Analizele nu au ieșit bine, așa că este nevoit să le repete. Urmează o „săptămână cumplită”, cu sângerări gingivale, sângerări nazale, vânătăi și pete pe corp, dureri și stări de greață, cheaguri de sânge în ochi, hematoame pe mâini și nimeni nu știa de ce.

Veștile proaste au continuat să sosească: au fost anunțați că trebuie să se mute la Spitalul Fundeni pentru tratamentul corespunzător, deoarece boala a recidivat. „Alți oameni, alte cadre medicale, baie în salon… Părea un loc mult mai bun față de unde plecasem, dar s-a dovedit a fi coșmarul vieții”. Acolo, după un alt aspirat medular, se constată că diagnosticul lui a fost greșit, iar cele trei luni de citostatice au fost degeaba. Diagnosticul său este de fapt leucemie acută limfoblastică cu celula B matur, nu cu celula B comun, cum îi fusese spus anterior. „O formă foarte rară, conform statisticilor. Doar 5 la sută din totalul de bolnavi diagnosticați cu leucemie au această formă”.

Pe 11 iulie, ajunge în Italia, unde este internat de urgență. Aici, observă o diferență considerabilă: „oameni prietenoși, amabili, care se asigurau tot timpul că îmi este bine, din toate punctele de vedere”. Tot acolo, medicii au ajuns la concluzia că Teodor are recidivă și are nevoie de transplant de măduvă. „Acest transplant a făcut să ne reunim familia, odată cu venirea surorii mele pentru testele de compatibilitate”, povestește Teodor. Din păcate, ea nu este compatibilă cu fratele său, iar părinții sunt doar 50 %, ceea ce face ca medicii să caute un donator extern. „Legat de transplant, eu îl văd ca o soluție bună, deși mă așteaptă o perioadă grea, și cu spitalizare din nou, de lungă durată. Dar am încredere că totul se va termina cu bine și că voi reveni acasă și la școală, lângă colegii de care îmi e foarte dor”.

Colegul nostru a dovedit cât este de puternic și curajos, iar noi vrem să știe că îl susținem necondiționat. După tot traseul cumplit prin care a fost nevoit să treacă în acest an, Teodor își păstrează optimismul. „La acest moment, mă simt bine, mă simt liniștit că am ajuns într-un loc unde sunt toți plini de speranță și unde îmi dau încredere că totul va fi bine. Când am plecat la luptă, mi-au fost alături familia, prietenii, colegii, în timp, s-au alăturat și persoane necunoscute, dar pe care le-am simțit și le simt aproape, dar, cel mai mult, m-a sprijinit și mi-a fost alături ca un adevărat camarad sau mai bine zis ca un frate, bunul meu prieten, Moise Tudor. Nu a trecut nici măcăr o zi fără să schimbăm câteva vorbe, iar în perioadele grele a fost și este singurul care îmi distrage atenția de la toată suferința. Vă salut cu mult drag și dor pe toți colegii din Cara și abia aștept să vă revăd, chiar dacă pe mulți nu vă cunosc personal, simt că îmi dați forță să ies triumfător. Iar domnilor profesori le mulțumesc pentru înțelegere și ajutor și sper să pot reuși să recuperez tot acest timp!”.

Acum așteptăm rezultatele de la o nouă biopsie, CT, RMN, PET-CT și alte investigații pentru a vedea dacă trebuie să urmeze o a patra cură sau o să aibă loc direct transplantul.

Avem încredere în tine, Teodor, și te așteptăm acasă învingător!

Nu uitați că îl puteți ajuta pe Teodor Stan dacă participați la Târgul de Halloween, luni, 31 octombrie, de la ora 15.30, în curtea Colegiului Carabella și achiziționați din produsele pregătite de elevi sau faceți o donație în unul dintre conturile:

IBAN: RO12RZBR 0000 0600 2368 7965

Titular : Stan Adina

Moneda : RON

IBAN : RO14RZBR 0000 0600 2368 8026

Titular : Stan Adina

Moneda : Euro

Un articol de Sorina Iancu

Târg de Halloween, la Carabella!

Consiliul Școlar al Elevilor de la Colegiul Național „Constantin Carabella” organizează o acțiune caritabilă, în prima zi de școală de după vacanță. Un târg de Haloween va fi deschis pe data de 31 octombrie, de la ora 15:30, în incinta colegiului.

„Fiecare clasă va avea propria tarabă cu un anumit produs: mere caramelizate, prăjituri cu tematică de Halloween, popcorn, limonadă (răcoritoare), tombolă etc”, a declarat Diana Ștefan, președintele Consiliului Școlar al Elevilor. „Dacă aveți idei, împărtășiți-le cu noi! Diseminați la clase și anuntați-ne de ce tarabe ați vrea să vă ocupați”, a adăugat Diana Ștefan.

Banii strânși vor fi destinați sprijinirii unui elev de la Colegiul Carabella, care se confruntă cu serioase probleme de sănătate. Teodor este elev în clasa a X-a și a fost diagnosticat cu leucemie acută limfonoidă B, la începutul acestui an. El urmează tratament în străinătate, dar acesta este foarte costisitor și are nevoie de sprijinul nostru.

Elevii dornici să participle la această acțiune umanitară sunt încurajați să comunice cu diriginții, să stabilească împreună ce vor pregăti pentru Târgul de Haloween și să informeze Consiliul Școlar al Elevilor Carabella.

Așadar, dacă v-am stârnit interesul, ne vedem, luni, 31 octombrie, pentru a ne manifesta solidaritatea, dar și pentru a marca noaptea rece a poveștilor de groază.

Persoanele care vor să doneze sume de bani, o pot face în următoarele conturi bancare:

IBAN: RO12RZBR 0000 0600 2368 7965

Titular : Stan Adina

Moneda : RON

IBAN : RO14RZBR 0000 0600 2368 8026

Titular : Stan Adina Iancu Sorina

Moneda : Euro Vasile Miruna

Ziua Educației, sărbătorită prin muzică și dans

Cu ocazia Zilei Internaționale a Educației, Sindicatul Liber din Învățământ Dâmbovița, sub conducerea domnului președinte Marius Popescu, a organizat, în data de 5 octombrie, la Cinema Independența din Târgoviște, un eveniment pentru a sărbători cadrele didactice, elevii și învățământul. Printre cei care au vorbit despre importanța acestei ocazii se numără domnul primar Cristian Stan, doamna inspector general Ileana Nicolaescu, domnul director al filialei județene de Cruce Roșie – Raul Pavelescu, dar și președintele Consiliului Județean al Elevilor Dâmbovița, Mihnea Stoica.

În cadrul festivității, s-au dezbătut atât rolul educației și însemnătatea acesteia în societate, cât și avantajele și dezavantajele sistemului educațional din România. Pe această temă, a fost prezentat și videoclipul realizat de echipa Cara PM, în care câțiva dintre elevii colegiului și-au spus părerea despre acest subiect.

Educația a fost, de asemenea, sărbătorită prin muzică și dans, pe scenă urcând elevi de la Școala Specială, de la Liceul Tehnologic din Băleni, de la Clubul Elevilor din Moreni și Găești, dar și colega noastră, Ștefania Suditu.

Cât despre mult-așteptatul concert al zilei, trupa LoveBite nu a dezamăgit. Componenții acesteia, elevi la Liceul de Arte „Bălașa Doamna”, au reușit, ca de obicei, să ridice întreaga sala în picioare și să creeze o atmosferă de neuitat. Ei sunt un exemplu concret al faptului că muzica poate uni oamenii, iar o simplă pasiune, dacă este explorată, poate duce la lucruri neașteptate. Dacă ați avut vreodată norocul de a-i asculta la unul dintre concertele lor, cu siguranță ați observat plăcerea și pasiunea care îi determină să urce pe scenă și să dea tot ce au mai bun.

În ultima parte a programului, și-au făcut apariția și cei din trupa Charm Band, aceștia reușind să îmbine atât muzica modernă, cât și cea tradițional românească. Ei au convins oameni de toate vârstele să se ridice și să danseze alături de ei, încheind activitatea pe o notă optimistă.

Această festivitate a reprezentat nu doar un mod plăcut de a petrece timpul liber, ci și o ocazie de a sărbători și aprecia educația de care avem parte în fiecare zi.

Mara Stătescu și Miruna Vasile – redactori Cara PM

Războiul din Ucraina, sursa temerii adolescenților

Nesiguranță, teamă, anxietate, îngrijorare, dezgust, incertitudine, tristețe, mânie. Toate acestea sunt sentimentele adolescenților, atunci când este vorba de războiul din Ucraina. Deși nu le afectează viața personală decât într-o măsură redusă, conflictul militar îi îngrijorează pe tineri, majoritatea simțind că durerea a devenit o constantă în viața lor, potrivit răspunsurilor la un chestionar transmis elevilor din Colegiul Național „Constantin Carabella”.

Venind după pandemie, războiul, alături de amenințările nucleare, continuă seria de temeri pentru viitor a omenirii, în special a adolescenților. Deși încearcă să se concentreze asupra părților bune ale vieții lor, interesându-se, adesea, doar succint asupra subiectului, aceștia simt totuși că le este pusă în pericol sănătatea psihică, liniștea, speranța pentru un viitor mai bun și chiar viața. Acestor griji li se adaugă și teama că nu suntem, ca și țară, pregătiți, financiar și militar, pentru un război, dar și temeri legate de scăderea populației și a crizelor economice și politice ce par că vor urma, conform sursei citate.

Toți factorii prezentați mai sus constituie presiunea sub care se află, zi de zi, adolescenții români, a căror unică grijă ar trebui să fie cunoașterea de sine și un viitor mai bun. Și totuși, gândurile lor sunt îndreptate către un război care n-ar trebui sa aibă loc în societatea secolului XXI. Singura dorință și speranță care le rămâne este pacea.

Mara Stătescu, redactor CARA PM

Invitație la teatru!

Pentru adolescenții din ziua de azi, culturalizarea este posibilă prin câteva click-uri. Totuși, pentru mulți dintre noi, amintirile de când eram mici, ce implică mersul la teatru, sunt unele pline de magie. Pentru cei care doresc să refacă aceste amintiri, Teatrul ,,Tony Bulandra” din Târgoviște prezintă un program foarte interesant și diversificat, pentru luna octombrie.

Astfel, luna octombrie debutează în forță cu piesa ,,Opposites Attract”, ce va fi urmată de clasice precum ,,Othello”, ,,Năpasta” sau ,,Crimă și pedeapsă”. În condițiile unei oferte bogate, se poate găsi ceva pe gustul fiecărui spectator, obișnuit cu arta dramatică.

De asemenea, Teatrul ,,Tony Bulandra” încearcă să mulțumească și publicul tânăr și foarte tânăr cu spectacole ca ,,Vasilache și Mărioara”, ,,Mica Sirenă”, ,,Pinocchio” sau ,,Capra cu trei iezi”.

Pe site-ul instituției (https://www.tonybulandra.ro), puteți găsi întregul program al lunii octombrie, dar și informații despre fiecare spectacol în parte.

Diana Ștefan, redactor Cara PM

“Neantul din oglindă“ - lansare de carte cu... emoții

Încă de când am cunoscut-o pe Ștefania Pavel, m-a impresionat prin prezența ei, având genul de aură care îți atrage atenția, când intră într-o cameră.

În timp, am ajuns să lucrez cu ea mai mult și mai mult, admirația și respectul meu crescând zilnic.

Când am aflat că Ștefania își lansează cel de-al doilea volum de poezii, cumva,instant, fără niciun dubiu, am hotărât ca voi fi acolo. Fiind prima mea lansare de carte, nu m-am dus cu niciun fel de așteptări, de idei, de percepții. Mi-am adunat prietenii, mergând pentru amintiri, pentru inspirația reprezentantă de Ștefania pentru mine.

Întregul eveniment a fost plin de emoții, sentimente și liniște, nu „liniște” cu sensul de “tăcere”, ci “liniște” cu sensul de serenitate, calmitate, relaxare, nostalgie. Exact la fel ca și cartea. Nu sunt nici o consumatoare de poezie, nici o iubitoare a lecturii moderne, contemporane. ,,Neantul din oglindă” mi-a schimbat însă părerea, ajungând rapid în topul cărților mele preferate și deschizându-mi apetitul pentru acest gen literar.

Prin sentimentele triste, nostalgice, pe care onestitatea poeziilor le trezește în cititor, acesta își poate da seama că sunt poezii scrise din suflet, izvorâte din talent adevărat.

Cred că pot vorbi în numele întregii echipe când spun că suntem mândri de tine, Ștefania, și suntem siguri că vei avea parte de foarte mult succes!


Sursa foto: expresspress.ro

Diana Ștefan, redactor Cara PM

Armele nucleare, o amenințare la adresa omenirii!

Ieri, a fost marcată Ziua internațională pentru eliminarea totală a armelor nucleare⁠. În istoria omenirii, armele nucleare au fost utilizate de două ori, în contextul proiectului Manhattan din cel de-al Doilea Război Mondial. Astfel, în anul 1945, SUA a bombardat orașele japoneze Hiroshima și Nagasaki, omorând aproximativ 100.000 – 200.000 de oameni.

Cunoaștem istoria, dar învățăm din ea…?

Aparent, nu. Chiar dacă este clar că utilizarea armelor nucleare nu duce la nimic altceva în afară de tragedii, încă sunt state care le dețin, amenințarea plutind deasupra noastră.

La momentul actual, arme nucleare sunt deținute de: SUA, Rusia, Regatul Unit, Franța, China, India, Coreea de Nord, Pakistan și Israel. Dintre acestea, cinci fac parte din Tratatul de Neproliferare a Armelor Nucleare, iar patru nu. Rusia este cea cu cele mai multe, 6.257, urmată de SUA, cu 5.550. Într-o eră în care Vladimir Putin amenință cu represalii nucleare, spunând că „aceasta nu este o cacealma” și că Rusia le poate folosi oricând în apărare, care sunt motivele pentru care să renunțăm la arme nucleare? Răspunsul este simplu. Pe lângă faptul că folosirea lor este greșită din punct de vedere moral, acestea ducând la distrugerea lumii, simpla lor deținere ne face să ne pierdem încrederea în liderii noștri și să trăim intr-o continuă nesiguranță.

Un atac nuclear ar ucide fauna sălbatică și ar distruge vegetația pe o suprafață mare printr-o combinație de explozie, căldură și radiații. De asemenea, potrivit unei noi lucrări din revista Energy & Environmental Science, chiar și un schimb nuclear foarte limitat ar provoca pătrunderea în atmosferă a până la 690 de milioane de tone de CO2.

Însă, instalațiile de arme nucleare poluează mediul chiar dacă nu sunt utilizate, acestea contaminând pământul și apa cu deșeuri radioactive pentru o durată de cel puțin 100.000 de ani. Pe lângă costurile efective de construire a armelor nucleare, eforturile de a acoperi daunele acestora au ajuns să coste miliarde de dolari, în contextul în care scopul încă nu a fost atins, fapt ce reprezintă o lovitură majoră pentru economia globală.

Așadar, toate cele menționate reprezintă motive pentru eliminarea totală a armelor nucleare. Dacă vrei pace, nu o vei obține niciodată prin violență!

Sursa foto: expresspress.ro

Articol semnat de Anastasia Tache și Ștefania Pavel, redactori CARA PM

De Ziua Internațională a Păcii, președintele rus, Vladimir Putin, a anunțat mobilizarea parțială, în completă contradicție cu spiritul acestei sărbători. Vestea a declanșat proteste, mii de persoane fiind deja arestate, în Rusia.

Printre altele, Putin a susținut că țara lui nu se va lăsa șantajată de Vest cu privire la folosirea armelor nucleare, că scopul armatei ruse în Ucraina este să elibereze Donbasul și că regiunile Lugansk, Doneţk, Herson şi Zaporojie vor ține, în weekendul acesta, referendumuri pentru aderarea la Federaţia Rusă.

Aceste acțiuni și declarații par mai degrabă să trădeze faptul că Putin este pe cale să piardă controlul asupra populației, armatei și structurilor de putere din Rusia.

Un articol de Anastasia Tache, redactor CARA PM

Simulare de cutremur, la Colegiul Național „Constantin Carabella”

Astăzi, începând cu ora 12.50, la Colegiul Național „Constantin Carabella” va avea loc un amplu exercițiu de simulare a unui cutremur, exercițiu organizat de Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Basarab I” Dâmbovița. Elevii şi personalul angajat sunt instruiți cum să acționeze dacă sunt surprinși de seism în interiorul sau în exteriorul clădirilor.

În cazul unui seism care se produce în timpul orelor de curs (în interiorul clădirilor), ISU recomandă următoarele măsuri:

  • Păstraţi-vă calmul! Panica poate produce victime!

  • Cadrele didactice trebuie să liniştească elevii. Mesajul cheie într-o situaţie de urgenţă generată de producerea unuiseism: Fiţi calmi, nu părăsiţi clasa/încăperea!

  • Toate persoanele din clădire trebuie să se protejeze, elevii sub băncuţe (mese), ţinându-se cu mâinile de picioarele acestora, sub o grindă de rezistenţă sau lângă un stâlp de rezistenţă/perete interior de rezistenţă (ghemuiţi) iar cadrul didactic sub catedră sau sub tocul ușii (preferabil-pentru a putea ţine sub observaţie elevii din clasă în timpul seismului), cu ușa întredeschisă, pentru a menține liberă calea de evacuare;

  • Personalul nominalizat, prin decizie scrisă, din cadrul unităţii de învăţământ trebuie să aibă grijă de persoanele cu dizabilităţi şi/sau cu handicap locomotor (nedeplasabile), protejându-le sub o grindă sau lângă un stâlp de rezistenţă;

  • Toate persoanele din clădire, inclusiv cele cu dizabilităţi şi/sau cu handicap locomotor (nedeplasabile) numără de la 1 la 60 pentru a avea o percepție reală asupra timpului.

  • Nimeni nu stă lângă obiecte grele amplasate pe pereţi, respectiv table de scris, tablouri, ghivece cu flori etc;

  • Nimeni nu rămâne lângă ferestre deoarece geamurile se pot sparge în timpul cutremurului;

  • Materialele şi echipamentele speciale (măsuţe şi scaune) destinate elevilor cu dizabilităţi şi/sau cu handicap locomotor (nedeplasabile) se blochează de către persoana însoţitoare a acestora;

  • Sub nicio formă nu se vor parcurge scările în timpul producerii unui seism.

  • După seism personalul din cadrul unităţii de învăţământ va verifica dacă există răniţi, precum şi siguranţa încăperilor şi căilor de evacuare din componenţa clădirii.

În cazul unui seism care se produce în timpul orelor de curs (în exteriorul clădirilor), se recomandă:

  • Evitaţi zonele în care ar putea cădea obiecte de la înălţime, cum ar fi acoperişuri, copaci, cabluri electrice, sauclădiri;

  • Aşezaţi-vă la pământ, acoperiţi capul cu mâinile, număraţi de la 1 la 60 pentru a avea o percepție reală asupra timpului şi aşteptaţi încetarea seismului;

  • Nu intraţi în clădiri decât după ce acestea au fost verificate şi vi s-a comunicat că sunt sigure.

După ce se termină seismul, sunt prevăzute acțiuni de evacuare a persoanelor surprinse în clădire, astfel:

  • Este obligatoriu să se aştepte încetarea seismului şi să se evite panica iar la derularea acţiunilor de evacuare se va ţine cont de caracteristicile clădirii. După terminarea seismului nu se părăsește imediat sala de clasă ci se aşteaptă semnalul de alarmare/evacuare stabilit de conducerea unităţii deînvăţământ;

  • După terminarea seismului, personalul nominalizat în echipa responsabilă cu evacuarea şi profesorul de serviciu vor verifica starea traseelor de evacuare (scări interioare, holuri, coridoare, uși, ieşiri etc.), iar în cazul în care acestea sunt libere, neblocate, vor da semnalul de alarmare/evacuare stabilit de conducerea unităţii de învăţământ;

  • Cadrele didactice care au în clasă preşcolari cu dizabilităţi şi/sau cu handicap locomotor (nedeplasabili) verifică dacă personalul nominalizat prin decizie scrisă a conducătorului unităţii de învăţământ are grijă de aceştia şi îi pregăteşte pentru evacuare;

  • Persoanele care vor ieşi primele din clădire sunt cadrele didactice şi elevii din sălile de clasă amplasate la parter, în ordinea apropierii sălilor faţă de ieșiri, urmând etajul 1, etc;

  • Elevii/școlarii cu dizabilităţi şi/sau cu handicap locomotor (nedeplasabili) vor fi sprijiniţi de personalul nominalizat, prin decizie scrisă, din cadrul unităţii de învăţământ cu atribuţii să-i evacueze;

  • Cadrele didactice coordonează activitatea fiecărei clase, având grijă ca toţi elevii să părăsească în ordine (în șir de câte o persoană, rândul I de bănci, rândul II de bănci, etc.) sala de clasă, îmbrăcați şi cu ghiozdanul/mapa deasupra capului.

  • Se va evita aglomerarea holurilor, în special a scărilor şi se va circula, pe cât posibil, pe lângă pereții ce nu au ferestre (de preferat);

  • Pentru protecția personală, cadrele didactice vor folosi catalogul sau o carte mai groasă, obiect pe care îl vor plasa deasupra capului. Ghiozdanele/mapele, catalogul sau o carte groasă se vor menţine deasupra capului de elevii şi cadrele didactice, de la ieşirea din clasă, până la locul de adunare;

  • Cadrele didactice, elevii şi personalul auxiliar ies din clădire în şir de câte o persoană folosind toate traseele stabilite ca sigure în urma verificării integrităţii acestora spre locul de adunare stabilit. Locul de adunare se amplasează la peste 2/3 din înălţimea celei mai înalte clădiri din jur;

  • Pe locul de adunare, elevii/școlarii vor adopta o formaţie, după cum sunt dispuşi în bănci în sala de clasă. Între fiecare clasă se va menţine un interval minim pentru a permite fiecărui cadru didactic să-i poată supraveghea permanent şi să observe în timp scurt lipsa vreunuia;

  • Cadrul didactic face prezenţa tuturor elevilor, inclusiv a celor cu dizabilităţi şi/sau cu handicap locomotor (nedeplasabili) care sunt însoţiţi de persoanele nominalizate să-i ajute şi să le asigure evacuarea în siguranţă şi anunţă rezultatul conducătorului unităţii de învăţământ sau, în lipsa acestuia, persoanei desemnate să îndeplinească atribuţii în domeniul situaţiilor de urgenţă;

  • În situaţia în care există persoane care, datorită afectării construcţiei în urma producerii seismului (scări rupte, prăbuşite, pereţi căzuţi etc.), au rămas blocate în diverse spaţii, acestea vor folosi mijloace acustice (bătăi în corpuri metalice/pereţi sau alte obiecte dure, strigăte de ajutor etc.) pentru a fi auzite de personalul responsabil cu evacuarea şi/sau salvatorii din cadrul serviciilor profesioniste pentru situaţii de urgenţă.

În funcție de utilitatea dovedită în timpul instructajelor, simulărilor sau producerii situațiilor de urgență, materialele utilizate vor fi modificate/completate și utilizate în anul următor.

Sursa foto: www.curierulnational.ro

Ziua Internațională a Păcii, marcată de elevii de la Carabella

Astăzi, este marcată, în toate statele membre ONU, Ziua Internațională a Păcii. Elevii și cadrele didactice de la Colegiul Național „Constantin Carabella” vor să atragă atenția asupra importanței păcii, mai ales în acest contextul complicat al războiului din Ucraina, prin păstrarea unui minut de tăcere în toată instituția. Totodată, elevii au făcut steaguri în miniatură pe care au scris mesaje prin care invită la pace, toleranță și armonie.

Ziua Internațională a Păcii a fost sărbătorită pentru prima oară în 1982, iar de atunci este marcată în fiecare an de mai multe națiuni, organizații politice și militare.

În New York, la sediul ONU, este sunat “Clopotul Păcii”, care a fost turnat din monede donate de copii din toată lumea, cu excepția Africii, fiind un cadou din partea Asociației Națiunilor Unite din Japonia, ca „un memento al costului uman în război”, prezentând inscripţia „Trăiască pacea absolută în lume!”.

În 1981, Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite a numit a treia zi de marți a lunii septembrie drept Ziua Internațională a Păcii, scopul fiind dorința de a consolida idealurile de pace în întreaga lume. În 2001, adunarea a mutat data pentru a fi sărbătorită anual, la 21 septembrie. Astfel, începând din 2002, 21 septembrie marchează nu numai un moment în care se discută despre cum să se promoveze și să se mențină pacea între toate popoarele, ci și o perioadă de 24 de ore de încetare a focului și de non-violență la nivel mondial pentru grupurile aflate în luptă activă.

Războiul din Ucraina afectează milioane de oameni zilnic, direct şi indirect, și a făcut mii de victime. Potrivit Înaltului Comisar al Națiunilor Unite pentru Drepturile Omului, la data de 18 septembrie 2022, Războiul Ucrainean a provocat moartea a 5.916 civili, dintre care 379 de copii. De asemenea, 8.616 au fost răniţi.Aceste numere sunt doar cele oficiale şi nu implică persoanele dispărute, pe cele ce și-au pierdut familiile și refugiații de război.

În total, în ultimii 3.400 de ani, oamenii au fost în totalitate în stare de pace pentru doar 268 dintre aceștia, adică doar 8% din istoria înregistrată.

În secolul XX, 108 milioane de oameni au murit în războaie, iar în total, în întreaga existență a umanității, între 150 de milioane și un miliard de oameni și-au pierdut viața. Războiul nu afectează însă doar prin moartea persoanelor, ci și prin rănirea lor, dar și prin alte aspecte la care nu ne gândim în mod special. De exemplu, populația de azi ar fi mai bogată cu 20 de milioane de locuitori dacă Cel De-al Doilea Război Mondial nu ar fi avut loc, bărbații fiind luați de lângă soțiile lor, rata natalitățiii a scăzut foarte mult.

Oamenii nu au războiul “în gena lor”, dar violența domestică, portretizarea violenței în media, amenințările și așa mai departe, sunt toate motive ce duc la violență. Stă în mâinile noastre, ca generație a viitorului, să avem grijă de semenii noștri, să fim raționali și să învățăm să comunicăm unii cu alții, prin metode prin care putem ocoli violența.

Un articol de Diana Ștefan, redactor CARA PM

Elevii cer reintroducerea bursei rurale

Bursa socială pentru elevii din mediul rural, care merg la liceu în altă localitate, a fost eliminată de Ministerul Educației printr-un ordin de ministru. Decizia este criticată pe elevi, care cer prin Consiliul Școlar al Elevilor, demararea unor discuții cu reprezentanți ai Ministerului Educației pentru remedierea situației. Consiliul Județean al Elevilor Dâmbovița menționează că măsura afectează majoritatea elevilor dâmbovițeni, 68% dintre aceștia provenind din mediul rural.

În data de 22 decembrie a anului trecut, printr-un ordin de ministru, se stabilea ca liceenii din mediul rural, școlarizați într-o altă localitate, pentru că nu aveau posibilitatea să studieze într-o unitate de învățământ din localitatea de domiciliu, primeau bursa de ajutor social. Acordarea acesteia nu era condiționată de venitul net lunar al familiei, cuantumul fiind de 200 de lei pe lună.

Un articol de Diana Ștefan – redactor Cara PM

101 ani de Carabella!

Zi de sărbătoare, astăzi, la Colegiul Național “Constantin Carabella”! Elevii care s-au făcut remarcați la faza națională a concursurilor și olimpiadelor școlare vor fi premiați, într-o ședință festivă a Consiliului Profesoral. Totodată, echipa de jurnaliști a colegiului, Cara PM, a realizat o emisiune aniversară, care va fi difuzată la Puls FM (94,7 FM), astăzi, de la ora 14.00.

Mesaje de la autorități, foști și actuali elevi, cadre didactice, topuri muzicale și nu numai, interviuri cu domnul director Corneliu Stoicescu și cu solistul Trooper - Alin Dincă (Coiotu’), toate își vor găsi locul într-o emisiune de o oră, denumită “Noi dăm glas adolescenței”. Cu emoțiile inerente unei astfel de experiențe, după ore întregi de muncă pentru a realiza toate materialele prezentate, echipa radio-școală își vede visul împlinit, grație deschiderii arătate de postul de radio Puls FM. Fragmente din emisiune vor fi publicate pe pagina de Youtube a echipei radio-școală, Cara PM.

Colegiul Național "Constantin Carabella" a fost înființat în 1921 sub denumirea de Școală secundară de fete gr. II și a funcționat, la început, cu 4 clase inferioare într-un spațiu spațiu modest pus la dispoziție de Constantin I. Carabella, funcționar superior în Ministerul de Finanțe. Creșterea interesului pentru studiu și a numărului de clase, determină familia Carabella, Maria și Constantin, să legalizeze în 22 mai 1923 la tribunalul Dâmbovița, actul donator asupra, "vilei sale cu tot parcul și terenul înconjurător de 15.000 de metri pătrați situat în Târgoviște, str. Lt. Pârvan Popescu nr. 17 pentru construirea Palatului Școlii secundare de fete gr. II", cu mențiunea ca localul să poarte numele donatorului.

Colegiul Carabella a ales ziua de 21 mai ca fiind data în care să se aniverseze, atunci fiind sărbătoriți Sfinții Împărați Constantin și mama sa Elena. Pentru că, anul acesta, sărbătoarea religioasă este într-o zi de sâmbătă, am ales să ne sărbătorim în ultima zi lucrătoare a săptămânii.

“De ziua colegiului, le urez tuturor elevilor și profesorilor să fie sănătoși, să aibă putere de muncă și să fie inspirați”, a transmis domnul director, profesor Corneliu Stoicescu.

La mulți ani, Carabella!

Tabăra de robotică și proiectul radio-școală de la Carabella, aproape de concretizare!

19 proiecte din domenii ca sport, tineret, promovarea turismului și protecția mediului, educație civică și social beneficiază de finanțare nerambursabilă din partea Consiliului Județean Dâmbovița. Printre acestea, se află și două proiecte care vin în sprijinul elevilor Colegiului Național „Constantin Carabella”: organizarea unei tabere de robotică și amenajarea unui studio radio-școală, pentru elevii pasionați de jurnalism. Ieri, reprezentanții ONG-urilor ale căror proiecte au fost aprobate au participat la ceremonia de semnare a contractelor de finanțare, suma totală aprobată fiind de peste 432.000 de lei, dintr-un buget alocat, pentru această sesiune, de 600.000 de lei.

La acest eveniment, au participat președintele Consiliului Județean - Corneliu Ștefan, vicepreședinții - Luciana Cristea și Antonel Jîjîie, șeful Serviciului Tineret, Sport, Turism, Asociații, Fundații, Coordonare Societăți Comerciale - Claudiu Mănescu, reprezentanții organizațiilor beneficiare, precum și alți reprezentanți ai Consiliului Județean Dâmbovița.

„Pentru mine, un astfel de eveniment nu poate fi decât un moment de bucurie, deoarece semnarea contractelor de finanțare pentru aceste inițiative înseamnă că un număr important de activități din domeniile sportului, tineretului, turismului, protecției mediului, educației civice au primit șansa de a fi implementate, iar, prin aceasta, visurile acelora care le-au gândit, dar și ale celor care vor participa la implementarea lor vor putea deveni realitate”, a declarat președintele Consiliului Județean Dâmbovița, Corneliu Ștefan. „Sunt convins că dumneavoastră - inițiatorii, cei care vă veți implica în realizarea acestor proiecte, dar și grupurile-țintă ale acestor proiecte - sunteți ambasadori potriviți în ceea ce privește promovarea județului Dâmbovița, iar pentru acest lucru vă mulțumesc. Vă urez mult succes!”, a adăugat Corneliu Ștefan.

Carabella i-a pus la încercare pe micii matematicieni!

Concursul regional de matematică și logică „Cezar Ivănescu” a revenit, anul acesta, la Carabella, după o pauză de doi ani. Acesta a avut loc sâmbătă, 14 mai, și au participat aproximativ 200 de elevi, din 15 județe.

Cezar Ivănescu este un fost profesor de matematică, ce a pregătit la colegiul nostru zeci de generații de elevi, unde a inspirat și incă inspiră atât elevi, cât și profesori. Pentru succesul său academic, a fost declarat post-mortem cetățean de onoare al municipiului Târgoviște, iar Colegiul Carabella organizează un concurs de matematică, în cinstea sa.

Concursul are două secțiuni: concurs de matematică și logică (la care au participat aproximativ 110 elevi) și simpozionul ”Gândește pe toate părțile” (cu 90 de elevi înscriși), care se împarte în patru categorii: ”O problemă, mai multe demonstrații”, ”Matematica aplicată” - despre fizică, biologie, muzică, arhitectură, ”Frumusețea numerelor” - pictură, literatură și ”Povestea numerelor” - cu eseuri, poezii sau caligrame, astfel testând și alte abilități sau pasiuni ale elevilor participanți.

De la Colegiul Na’ional „Constantin Carabella”, s-au remarcat Andrei Opincă (din clasa a XII-a) și Tudor Andrei Pătrașcu (din clasa a V-a), ambii oținând locul I. Cei doi au fost pregătiți de doamnele profesoare Gabor Mihaela, respectiv Carmen Stoicescu.

Elevii au primit premii în bani, oferite de Asociația Carabella și Societatea de Științe Matematice.

Concursul de matematică se află la a XXI-a ediție, simpozionul fiind la a V-a, însă cu toții sperăm să dăinuie cât mai mult pentru a-l celebra, în fiecare an, pe Cezar Ivănescu.

Iancu Sorina și Vasile Miruna

Clasa a IX-a F


Ziua Europei – mai aproape de TINEri

Ziua Europei a fost marcată, astăzi, la Colegiul Național „Constantin Carabella”, printr-o activitate desfășurată în parteneriat cu Asociația Be You. Elevii clasei a IX-a F, prezenți la bibliotecă, au aflat informații noi sau și-au consolidat cunoștințele despre Uniunea Europeană, au urmărit un scurt film despre istoria unificării țărilor din Europa și au răspuns întrebărilor dintr-un chestionar online, prin intermediul aplicației menti.com.

În cadrul discuțiilor, participanții au putut afla despre avantajele prezenței României în marea familie europeană, dar și despre programele de tineret pe care le pot accesa.

La finalul întâlnirii, reprezentanții Asociației Be You, Ilona Balint și Adrian Miloiu, au oferit tricouri personalizate participanților.

Flashmob, de Ziua Europei, la Târgoviște!

Elevi târgovișteni participă, de Ziua Europei, la un flashmob, în Piața Tricolorului. Manifestarea organizată de Consiliul Județean, Centrul Județean de Cultură și Inspectoratul Școlar Dâmbovița este programată la ora 12.00, urmând să participe și elevi din Colegiul Carabella, inclusiv din echipa de jurnaliști radio-școală.

În contextul războiului și crizei umanitare în mijlocul cărora ne aflăm, e timpul să sărbătorim și să celebrăm locul pe care-l numim “acasă”, Europa.

Încă din anul 2008, Parlamentul European recunoaște oficial ziua de 9 mai ca Ziua Europei.

Care este evenimentul major ce face ziua de 9 mai atât de importantă?

Totul începe cu fondarea Consiliului Europei, la data de 5 mai 1949, care a hotărât 15 ani mai târziu celebrarea înființării la această dată. Mai târziu, în 1985, Comunitățile Europene (predecesoarele Uniunii Europene) au adoptat steagul folosit de Consiliul European. Comemorând Declarația Schuman (Declarația Schuman de la 9 mai 1950 a fost o propunere a ministrului francez de externe din acea perioadă, Robert Schuman, de a crea o nouă formă de organizare a statelor Europei, o Comunitate supranațională, conform Wikipedia), liderii au decis numirea zilei de 9 mai 1950 ca “Ziua Europei”.

Cele mai multe state sărbătoresc această zi pe 9 mai, unele alegând însă data de 5 mai, “datorită rolului Consiliului în apărarea drepturilor omului, democrației parlamentare și a statului de drept”.

Diana Ștefan

Noi performanțe pentru echipele de volei ale Colegiului Carabella

Etapa interjudețeană a Olimpiadei Naționale a Sportului Școlar a adus noi satisfacții echipelor de volei fete și băieți de la Colegiul Național “Constantin Carabella”. Competiția s-a desfășurat, la sfârșitul săptămânii trecute, la Craiova. Echipa fetelor s-a situat pe locul al III-lea, iar cea a băieților pe locul al IV-lea.

Sportivii noștri au învățat că nu trebuie să te dai niciodată bătut, că trebuie să perseverezi și să accepți că în volei, ca în orice sport, există suișuri și coborâșuri. Important este să muncești cât mai mult pentru a putea ajunge la performanța dorită.

Faptul că membri echipei de volei a colegiului nostru sunt firi diferite nu constituie un dezavantaj pentru ei. Astfel, deviza ”toți pentru unul și unul pentru toți” prinde un alt contur. ”Fără munca în echipă nu poți realiza nimic în acest sport, coordonarea este foarte importantă, astfel majoritatea fazelor trebuie construită în echipă” , spune Andrei Mihalache, component al echipei de volei. 

Pentru acesta, dar și pentru colegii săi, Răzvan George Matei și Rareș Mihai Vitan, voleiul este o pasiune destul de veche, ce a început să prindă contur încă din ”clasa a șasea”. Acest sport i-a atras datorită faptului ”că este un sport care te dezvoltă pe plan personal” și ”este relaxant”. 

Întrebat dacă voleiul l-a schimbat în vreun mod, Andrei ne-a mărturisit că ”fără sport nu aș fi persoana care sunt astăzi. Voleiul mi-a arătat că fără ajutorul oamenilor nu pot să realizez niște chestii importante, astfel munca în echipă, cum am spus și mai devreme, te dezvoltă, ai nevoie de ea în orice situație”. Este clar că sportul a avut și încă are o influență imensă în viața lor, efectele pozitive ale acestuia neîntârziind să apară. Cu toate acestea, nu putem să nu luăm în calcul și faptul că membrii echipei sunt elevi, astfel că la întrebarea ”credeți că voleiul vă afectează traseul educațional?”, cu toții au răspuns “NU”. Și părinții lor îi susțin pentru că au văzut cât bine le face sportul.

Putem cădea de acord că începuturile sunt mereu dificile, dar asta nu înseamnă că trebuie să ne lăsăm descurajați de lipsa de experiență. Oricine își dorește, măcar o dată-n viață sau cel puțin pentru o perioadă scurtă de timp, să facă performanță într-un sport ce-l atrage sau unul la care are talent. Prin urmare, le-am cerut băieților câteva sfaturi pentru cei la început de drum și pentru cei care, pur și simplu, nu sunt hotărâți ce vor să facă în privința sportului. După spusele celor trei membri ai echipei de baschet, aceștia trebuie doar ”să aibă răbdare, în primul rând, pentru că nimeni nu poate să fie perfect din primele dăți, da, pur și simplu, să aibă răbdare, rezultatele se văd pe parcurs, niciodată instant și, din nou, munca în echipă este necesară.” 

Pentru a putea avea o privire de ansamblu asupra acestui sport, am dorit să aflăm și dezavantajele ce ar trebui luate în calcul odată cu decizia de a urma drumul spre o echipă de volei. ”Sunt unele dezavantaje, de exemplu, te poți lovi și să nu mai faci niciun sport timp de câteva săptămâni sau chiar luni de zile, depinde de lovituri.” La această afirmație Rareș a adăugat: ”Poți să calci și strâmb sau să nu te coordonezi cu coechipierii tăi și să te împiedici”. ”În concluzie, din punctul ăsta de vedere, e un dezavantaj, dar dacă ești atent și te coordonezi bine, n-ar trebui să fie o problemă majoră” au fost vorbele lui Andrei, ce au încheiat rubrica de dezavantaje.

Diana Ștefan si Teodora Dincă

Proiectul „InforMAREA problemă?”, la ora bilanțului

Proiectul educațional „InforMAREA problemă?” a ajuns la final, după ce, în luna aprilie, concursul „Vreau să fiu corect informat”, inclus în proiect, și-a desemnat câștigătorii. Competiția, care a reunit peste 50 de participanți de la instituții de învățământ din județ, s-a desfășurat pe două secțiuni: desen (pentru elevii de gimnaziu) și eseu (pentru elevii de liceu).

S-au remarcat lucrările următorilor elevi:

Desen:

Premiul I: Antonia Lăzăroiu (Colegiul Național „Constantin Carabella”), Ana Maria Florea, Delia Petcu (Școala Gimnazială Răcari)

Premiul al II-lea: Irene-Nicole Martin Ioniță, Daria Stancu (Colegiul Național „Constantin Carabella”), Daria Chiper (Școala Gimnazială Răcari)

Premiul al III-lea: Daria Olteanu (Școala Gimnazială „Radu cel Mare”), Erika Lazăr și Daria Toader (Colegiul Național „Constantin Carabella)

Mențiune: Miruna Bălașa, Florin Aldea, Ruxandra Pârvan (Colegiul Național „Constantin Carabella”), Ioana Popescu (Școala Gimnazială Răcari)

Eseu:

Premiul I – Crina Boboacă și Anastasia Tache (Colegiul Național „Constantin Carabella”)

Premiul al II-lea – Gabriela Radu (Colegiul Național „Constantin Carabella”), Daniela Popescu și Ana-Maria Șetreanu (Liceul Teoretic „Petru Cercel”)

Premiul al III-lea –Ionuț Măcincă (Liceul Teoretic „Petru Cercel”), Briana Ungureanu și Sorina Iancu (Colegiul Național „Constantin Carabella”)

Mențiune: Iuliana Gheorghe, Ana-Maria Manea, Andrei Manea și Ioana Mocanu (Liceul Teoretic „Petru Cercel”)

Proiectul „InforMAREA problemă?”, ajuns la a IV-a ediție, a fost derulat de Colegiul Național „Constantin Carabella”, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Dâmbovița, Liceul Teoretic “Petru Cercel”, școlile gimnaziale “Radu cel Mare”, “Prof. Paul Bănică”, “I. Al. Brătescu Voinești” și Radio Minisat – partener media. Acesta s-a desfășurat în două etape: dezbaterea „Unde este adevărul?” (pe data de 10 decembrie – Ziua Internațională a Drepturilor Omului) și concursul „Vreau să fiu corect informat!” (perioada februarie - aprilie).

Activitățile desfășurate și-au propus formarea unui comportament responsabil în rândul elevilor, în vederea prevenirii dezinformării și a manipulării prin intermediul mass-media și a rețelelor de socializare. La dezbaterea organizată în mediul online au participat aproape 100 de elevi din instituțiile de învățământ partenere. Au fost invitați să vorbească despre informare, dezinformare, fake news și manipulare: Bogdan Oprea, jurnalist, cadru didactic universitar la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării - Universitatea București și specialist în comunicare, Bogdan Ciuclaru – realizator de emisiuni și producător la Digi FM și Ștefania Nicolaescu – redactor știri la Radio Minisat. Elevii și cadrele didactice au adresat întrebări invitaților, care s-au folosit de prezentări PowerPoint, imagini, site-uri pentru a explica fenomenul de dezinformare și manipulare, iar doi dintre elevii care s-au dovedit mai activi au fost recompensați cu cărți de către unul dintre invitați (Bogdan Oprea).

Ca parte a noilor tehnologii, s-a discutat și despre prezența boților în viețile noastre, cu avantajele și dezavantajele care decurg de aici. Nu au lipsit comparațiile între perioade diferite din istoria presei autohtone, exemple relevante prezentate de cei trei invitați, experiențe personale din cariera lor în presă, toate acestea fiind impulsionate de întrebările elevilor și profesorilor. De asemenea, a fost pus în discuție și modelul de prezentare a știrilor radio-TV în una dintre democrațiile consolidate, în Canada, făcând o paralelă între emisiunile de informare de la noi și cele din țara de peste ocean.

La întrebarea „Cum ne ferim să cădem în capcanele de pe internet?”, Bogdan Oprea a oferit un model de verificare în «trei pași» a textelor (știri sau postări pe rețelele de socializare), a materialelor foto/video, dar și a website-urilor, toate pornind de la recomandarea de a folosi, înainte de orice, evidența și bunul-simț.

Voleibaliștii de la Carabella joacă la regionale!

Echipele de volei ale Colegiului Național "Constantin Carabella" s-au calificat la faza interjudețeană a Olimpiadei Naționale a Sportului Școlar. Aceasta va avea loc în 6 mai, la Craiova, sportivii noștri urmând să se confrunte cu cei din județele Gorj, Dolj, Argeș, Vâlcea și Olt.

Echipa de fete este formată din 10 eleve, în timp ce băieții sunt doar 7. Confruntările nu vor fi deloc ușoare, deoarece, o mare parte din adversari, fac parte din clase cu profil sportiv, antrenându-se 8 ore pe săptămână, iar echipele noastre au o singură oră de antrenament, pe lângă orele de la clasă.

Cu toate că este "un obiectiv greu de atins", dat fiind că ceilalți au un antrenament intensiv, doamna profesoară Daniela Ivașcu are încredere în elevii săi și afirmă că este mândră de evoluția membrilor echipelor.

Cu toții le urăm succes colegilor noștri!

Iancu Sorina și Vasile Miruna

Antrenați pentru performanță

Tenisul de masă și șahul atrag tot mai mulți competitori în Colegiul Național „Constantin Carabella” din Târgoviște. Rezultatele nu au întârziat să apară, astfel că elevii colegiului obțin premii importante în competițiile școlare și cele extrașcolare. Am stat de vorbă cu doamna profesoară de educație fizică Daniela Ivașcu pentru a afla de ce au devenit cele două sporturi așa de populare.

În ceea ce privește tenisul de masă, doamna profesoară a declarat că ”de obicei, este un sport adorat de copii, le face plăcere să vina să joace. Este un sport ușor, necesită viteză de reacție, efortul nu este așa de mare și poate de aceea este foarte îndrăgit”.

Având în vedere popularitatea acestor sporturi în rândul elevilor, am fost curioși să aflăm de ce tot mai mulți aleg să joace sporturile individuale, non-violente, ca tenisul de masă și șahul, așa că am vrut să vedem de ce doamna profesoară ar recomanda aceste sporturi: ”Pentru că sunt sporturi individuale, într-adevăr, necesită un partener, dar nu neapărat. Atât la tenis de masă, cât și la șah, poți să joci singur. La tenis, întorci o parte din masă și te antrenezi singur, la șah te poți antrena pe calculator. Le recomand și pentru că sunt, totuși, accesibile. Materialul nu necesită prea multă investiție. Sunt ușor de accesat și de jucat, deci le recomand din suflet”, a adăugat doamna profesoară Daniela Ivașcu.

Elevii colegiului sunt dedicați și altor sporturi, reușind să obțină rezultate foarte bune și la volei, fotbal sau baschet. ”Elevii fac performanță în foarte multe sporturi, sunt chiar legitimați la club. Sunt la fotbal, baschet și volei. Putem spune că fac și judo, chiar lupte și karate. Pe foarte mulți i-am văzut și în bazinul de înot. Sunt copii care doresc să facă mișcare și chiar practică multe sporturi”, a mai precizat doamna profesoară Daniela Ivașcu, antrenoare dedicată a acestor elevi.

Teodora Dincă și Diana Ștefan

Mihnea Soare, de la dans sportiv la baschet

Mihnea Soare este elev în clasa a XI-a B din cadrul Colegiului Național „Constantin Carabella” și face parte din echipa de baschet a liceului.

R: Când a apărut pasiunea pentru baschet?

M.S.: De mic, de la vârsta de 8 ani, după ce am renunțat la dansuri sportive. Am avut o conexiune puternică cu baschetul și cu echipa din care am făcut parte timp de 10 ani.

R: Te antrenezi suplimentar pentru a dobândi rezultate bune?

M.S.: Câteodată, mai ales în timpul verii, în curtea școlii, cu prietenii.

R: Ce efecte ai observat după practicarea acestui sport?

M.S.: Din punct de vedere fizic, am devenit mai puternic, mi-am dezvoltat condiția fizică. Sunt mai înalt. În schimb, pe plan emoțional, m-a ajutat să mă relaxez, să uit, pentru moment, de toate problemele. Mi-am dat seama din ce colectiv vreau să fac parte.

R: Ce înseamnă baschetul pentru tine?

M.S.: Baschetul reprezintă un stil de viață. Hobby-ul acesta mă face fericit.

R: Ce planuri de viitor ai, în acest domeniu?

M.S.: Nu am planuri concrete, însă, dacă va apărea vreo oportunitate, voi participa cu drag. Am renunțat recent la clubul sportiv, deoarece, acum, am alte priorități și trebuie sa îmi echilibrez timpul. Probabil o să regret după o perioadă, dar știu că, acum, este o decizie optimă.

R: Crezi că baschetul va evolua ca sport?

M.S.: Da, cred că o să fie un sport de top, deoarece se joacă într-un grup mai mic de persoane, este un sport interesant, cu spirit sportiv, de echipă.

R: Ce îți poartă „noroc” în timpul jocurilor?

M.S.: De mic, am purtat în meciurile de baschet tricou cu numărul 6 pe el și cred că este numărul meu norocos. Mi-a adus multe câștiguri și momente frumoase.

R: Ai vreun idol în domeniul baschetului? Dacă da, descrie-ni-l.

M.S.: LeBron James este un om și un atlet excelent.

R: Ai putea să ne povestești o întâmplare haioasă din timpul meciurilor?

M.S.: M-am împiedicat de linia terenului și după ce m-am ridicat, am căzut din nou. Toată lumea a râs, chiar și eu.

SFAT – cea mai importantă este ambiția și practica, pentru că apoi vei obține rezultate în toate domeniile. Îți vei dezvolta mintea și corpul, inclusiv starea de spirit. Vei dobândi reflexe și o viziune perspicace.

Un interviu de Valeria Jitaru și Diana Rotaru

Rasismul

Forma de discriminare ce vizează rasele umane este rasismul, acesta având la bază credința că rasele umane pot fi clasificate de la inferior la superior, în baza caracteristicilor biologice fundamental diferite cu care par a fi înzestrate. Chiar dacă, în repetate rânduri, a fost dovedit că la baza acestei credințe nu stă un fundament rațional, în sprijinul căruia să poată fi aduse argumente concrete, rasismul rămâne una dintre problemele majore ale societății, care datează încă de la începuturile acesteia.

Pentru a-l combate, este necesar să înțelegem că nimeni nu este mai presus sau mai prejos decât altcineva din cauza rasei sale, acesta nefiind un aspect care sa justifice atitudinile negative. După înțelegerea acestui lucru, este fundamental să ne folosim privilegiul pentru a-i educa pe alții cu privire la această problematică și pentru a ne arăta susținerea față de comunitățile marginalizate.

Sursa foto: mozaiqlgtb

ECHIPA UNDERCONSTRUCTION A COLEGIULUI CARABELLA SE CALIFICĂ LA ETAPA NAȚIONALĂ A CONCURSULUI DE ROBOTICĂ

de Teodora Dincă. Diana Dinu, Erika Lazăr, Diana Ștefan

Echipa UnderConstruction a obținut premiul II la categoria “Inovate” și s-a calificat la etapa națională ce va avea loc, în perioada 2-3 aprilie, la București. De asemenea, cea de-a doua echipă, Phantom Robotics, ia parte la etapa regională, care se va desfășura în mod remote.

Ne-am hotărât să aflăm mai multe detalii chiar de la sursă, astfel am pus câteva întrebări unor membri ai acestui proiect: Diana Coman, Rareș Nica, Oana Murărescu, Eduard Oancea, Tudor Danciu, cât și domnului profesor coordonator, Haralambie Riza. Cei mai mulți membri s-au alăturat proiectului în urmă cu cel puțin un an și jumătate.

Diana ne-a împărtășit originile pasiunii sale: ”Tatăl meu se ocupă cu așa ceva, de sisteme tehnice, și de mică îmi plăcea mecanica, așa că, atunci când am venit aici, am fost prima-fată mecanic din echipă”. Deși motivele lor au fost diferite, pasiunea le-a făcut, atât pe Diana, cât și pe Oana, să-și dorească un loc în echipa de robotică. “Am avut o pasiune, mi-a plăcut foarte mult ideea de programare din gimnaziu, chiar dacă nu am făcut tocmai asta. Și am aflat de clubul de robotică de la o profesoară de pregătire, care a terminat tot la Carabella. Mi-a spus că, probabil, au și ei partea asta de programare, așa că m-am uitat și am văzut că au. Mi s-a părut interesant, așa, în mare, și am zis să încerc, să văd ce iese. Mi-a plăcut din ce în ce mai mult cu timpul și am rămas”, a mărturisit Diana Coman.

Pentru Rareș, robotica a reprezentat ,,foarte multe lucruri…, greu de pus într-o anumită ordine, dar, dacă stăm să ne gândim mai în amănunt, cel puțin pentru mine, a fost o ușă deschisă, când eram în clasa a IX-a și, efectiv, nu aveam niciun drag de nimic’’.

În același timp, Oana consideră că echipa este bazată pe “colaborare și sprijin’’. “Toată echipa este ca o mare familie, în care ne ajutăm reciproc cât de mult putem”, lucru ce poate fi confirmat de timpul pe care aceștia îl petrec împreună. Vorbele Dianei: “Zicea cineva, odată, că, dacă munca pe care o faci e de fapt hobby-ul tău, ești cel mai norocos om din lume. Deci, pe o scară de la 1 la 10 ar fi un 11” întăresc și mai mult ideea de familie a clubului.

Întrebați dacă robotica este implicată în planurile lor de viitor, aceștia au răspuns ferm ,,DA!”. Cei care deja și-au conturat un ideal în ceea ce privește viața lor de peste câțiva ani ne-au mărturisit că facultățile la care visează au legătură cu pasiunea lor.

Fiecare elev pasionat de robotică este îndemnat să încerce această experiență, deoarece atmosfera pe care o dă competiția, e o atmosferă pe care o găsești foarte greu în România. “Ajungi să cunoști oameni din toată țara și să legi prietenii foarte strânse, avem prieteni cu care vorbim din Cluj, din Maramureș și este de parcă ne cunoaștem de-o viață. Dacă îți place munca, dacă vrei să te dezvolți și să înveți lucruri noi… Nu se rezumă doar la roboți, legătura dintre oameni este importantă”, ne-a mai spus Diana.

Miting împotriva războiului, de Ziua Internațională a Femeii

Încă din vremurile îndepărtate, femeile au luptat, și nu pentru cucerire. Ci împotriva discriminării, pentru drepturi, pentru libertate, pentru egalitate. Lupta, însă, nu s-a încheiat. Ea continuă pentru milioane de femei din întreaga lume, care își susțin idealurile, care își arată sprijinul față de comunitățile aflate în nevoie și care nu se tem să își facă vocea auzită, după ce atât de mult timp au fost reduse la tăcere.

Pentru a continua să facă toate aceste lucruri și chiar mai mult, Ziua Internațională a Femeii a fost marcată în Piața Universității din București printr-o manifestație feministă, "în spirit de solidaritate și unitate împotriva războiului și imperialismului, împotriva extremei drepte și naționalismelor și împotriva discriminării și violenței de gen" (acceptromania).

Pe lângă cadouri și urări de bine, Ziua Internațională a Femeii înseamnă acțiune, precum și recunoașterea meritelor și a problemelor încă existente, pentru a căror eradicare sunt depuse eforturi în continuare.

Felicităm femeile din întreaga lume, din toate timpurile și de toate vârstele, pentru unitatea, implicarea și dragostea dovedite! Fie ca vocile voastre să nu mai fie reduse la tăcere niciodată, nicăieri!

Influența stării materiale

Începând de la discriminare, s-au creat două categorii de oameni: săraci și bogați. Ce semnificație au într-adevăr acești termeni? Poți să ai o stare financiară precară, dar bucurie în suflet, sănătate, familie unită și împăcare cu sine. De asemenea, poți să ai una dintre cele mai bune situații financiare, dar să fii nefericit și singur.

Starea materială a devenit un criteriu după care se leagă prietenii. Oare este chiar așa de importantă? „Nu haina face pe om” și „nu judeca o carte după copertă” reprezintă două dintre zicalele românești care ne învață să nu ne lăsăm purtați de aparente. Clasele sociale sunt determiante de starea financiară a oamenilor. Majoritatea adolescenților se împrietenesc cu alți copii de vârsta lor doar pentru poziția socială pe care le-o aduc banii părinților. Să presupunem că un copil are o stare materială precară din cauză că este crescut doar de bunicii lui. Acesta își dorește să se împrietenească cu cineva, dar nu reușește deoarece toți îl ignoră pentru că este sărac și nu poate ține pasul cu ei, ținutele și tehnologia acestora.

Toți oamenii sunt egali, indiferent de câți bani au în posesie. Termenii care divizează categoriile sociale sunt discriminatorii deoarece sufletul, caracterul și atitudinea omului sunt calitățile morale pe care ar trebui să se axeze societatea.

Moralitatea este un termen din limba română care semnifică bunul simț și al cinstei fașă de tine șoi de cei din jur. Aparențele sunt înșelătoare și ar trebui să ne respectăm și tratăm în mod egal unul pe celălalt. Niciodată nu știm povestea din spatele fiecărui zâmbet.

Diana Rotaru

INTEGRAREA COPIILOR CU CERINȚE EDUCATIVE SPECIALE ÎN ȘCOLILE DE MASĂ

Cerințele educative speciale desemnează acele cerințe ori nevoi speciale față de educație care sunt suplimentare, dar și complementare obiectivelor generale ale educaței pentru copil.

Fără abordarea adecvată a acestor cerințe speciale nu se poate vorbi de egalizarea șanselor de acces, participarea și integrarea scolară și socială. Fiecare copil prezintă particularități individuale și de relație cu mediul, trăsături care necesită o evaluare și o abordare personalizată. Copiii cu deficiențe au și ei aceleași trebuințe în creștere și dezvoltare. Conceptul de cerințe educative speciale aspiră la depășirea tradițională a separării copiilor pe diferite categorii de deficiențe, printr-o abordare noncategoriala a tuturor copiilor.

Educația sau școală inclusivă implică ideea de schimbare, a școlii și societății în ansamblu, cu scopul de a răspunde dezideratului societății viitorului - „o societetate pentru toți” comprehensivă și integratoare prin însăși natură ei, care să răspundă mai bine prin co-educație-nevoilor, potențialului și aspirațiilor tuturor copiilor, inclusiv ale ceror deosebiți de dotați sau talentați, ale celor care nu fac față în prezent în școală obișnuită, ale celor cuprinși în școlile speciale separate.

Integrarea școlară reprezintă o particularizare a procesului de integrare socială a acestei categorii de copii, proces care are o importantă fundamentală în facilitatea integrării ulterioare în viață comunitară prin formarea unor conduite și atitudini, a unor aptitudini și capacități favorabile acestui proces. Integrarea copiilor cu CES permite, sub îndrumarea atentă a cadrelor didactice, perceperea și înțelegerea corectă de către elevii normali a problematicii și potențialului de relaționare și participarea lor la serviciile oferite în cadrul comunității.

În scopul sprijinirii procesului de integrare au fost luate o serie de măsuri specifice. Cu toate acestea, diverse evaluări şi studii efectuate de Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului şi de alte organisme au condus la concluzia necesităţii extinderii în continuare a măsurilor de sprijin privind integrarea copiilor cu nevoi educaţionale speciale, incluzând printre altele formarea resurselor umane pentru a pregăti mai bine şcolile din învăţământul de masă pentru integrarea elevilor cu nevoi educaţionale speciale. Formarea şi în sens mai general pregătirea trebuie asigurate pentru:

  • Cadrele didactice pentru a dezvoltă competenţe profesionale necesare pentru a lucra cu elevi cu nevoi educaţionale speciale;

  • Elevii pentru a dezvoltă o sentimente de toleranţă, înţelegere şi sprijin;

  • Părinţii elevilor pentru a sprijini copii lor în dezvoltarea unui mediu educaţional incluziv;

  • Dezvoltarea infrastructurii specifice pentru elevii cu deficienţe (căi de acces, cabinete, facilităţi de recuperare etc.);

  • Dezvoltarea în curriculumul la decizia şcolii a unor activităţi special destinate sprijinirii progresului elevilor cu nevoi educaţionale speciale - de exemplu pentru educaţie remedială, programe după ore, educaţie inclusivă etc.;

  • Asigurarea unui număr sporit de cadre didactice suport şi personal didactic auxiliar de sprijin.

Diana Rotaru

Șapte femei asiatice din SUA au fost victimele unui atac motivat de ură

Violența anti-asiatică a crescut vertiginos în timpul pandemiei. Poliția a înregistrat 131 de incidente de părtinire a asiaticilor în 2021, în creștere față de anii anteriori.

Un tânăr de 28 de ani și-a dezlățuit furia pe parcusul a două ore asupra a șapte femei de origine asiatică pe străzile din Manhattan. Steven Zanjoc pe numele său, este acuzat de agresiune și de hărțuire care au fost clasificate ulterior drept infracțiuni motivate de ură.

Manifestarea atacului de agresiune a început prin lovirea victimelor cu pumnul în față, acestea urmând să fie rănite și prin lovituri aplicate cu cotul în zona gurii. Imaginea atacatorului a fost surprinsă de către camerele de supraveghere din mai multe locații.

Atacurile împotriva asiaticilor din New York au dus recent la patru morți. Yao Pan Ma , un imigrant chinez, a fost bătut în timp ce strângea cutii în East Harlem în aprilie și a murit în ajunul Anului Nou din cauza rănilor. Michelle Alyssa Go a fost împinsă la moarte la stația de metrou Times Square în ianuarie. Luna trecută, Christina Yuna Lee a fost înjunghiată de un bărbat care a urmărit-o în apartamentul ei din Chinatown. GuiYing Ma, care a fost atacată în timp ce mătura un trotuar în cartierul Corona din Queens în luna noiembrie, a murit din cauza rănilor provocate.

Din cauza pandemiei, oamenii originari din Asia au lăsat o impresie negativă în ochii multor persoane și au devenit ținta atacurilor tot mai numeroase. Deși oamenii asiatici nu poartă asupra lor vina existenței pandemiei de Covid-19, acest lucru este contrar părerilor împărtășite de un număr semnificativ din populație.

Numărul cazurilor de violență domestică a crescut pe timpul pandemiei

Potrivit unui raport realizat de organizația Weisser Ring, numărul cazurilor de violență domestică, în special a abuzurilor sexuale, a crescut cu 20% fașă de 2019 în Germania. Necesitatea de a rămâne acasă în contextul pandemiei de Covid-19 a crescut pericolul la care sunt supuse, zilnic, victimele violenței domestice din toată lumea, statisticile evidențiind acest fapt.

Șeful organizației, Joerg Zierche, afirmă că dintre apelurile telefonice, aproximativ 80% au fost efectuate de către femei raportând câte un abuz sexual. Conform unui studiu realizat de organizație, putem afirma creșterea abuzurilor sexuale pe timp de pandemie. La câteva săptămâni după lockdown-urile din 2020 și 2021, numărul apelurilor primite de organizașie a crscut substanțial. Weisser Ring a acordat sprijin femeilor aflate în pericol, oferind 3350 de consultări online.

Această tendință îngrijorătoare este confirmată de statisticile poliției germane care a înregistrat 150.000 de infracțiuni produse în 2020 în contextul pandemiei.

Deși victimele principale sunt femeile și copiii, bărbații pot fi, la rândul lor, afectați de abuzurile fizice și sexuale. Chiar dacă aceste cazuri sunt mai rar întâlnite, nu trebuie ignorate.

Sursă de informare: https://www.digi24.ro/stiri/externe/a-crescut-numarul-cazurilor-de-violenta-domestica-in-pandemie-un-sfert-au-fost-abuzuri-si-violente-sexuale-ong-german-1780813

Diana Rotaru

Starea de sănătate

Discriminarea pe baza stării de sănătate, categorie în care se încadrează și ableismul, se manifestă, în cele mai multe dintre cazuri, prin inegalitate de șanse și prin discursuri de tip hate speech.

În România, cele mai afectate de acest tip de discriminare sunt persoanele cu HIV/SIDA și persoanele cu dizabilități, atât fizice, cât și mintale.

Modalitatea de funcționare a societății nu este adaptată la nevoile acestor persoane, cărora le este refuzat accesul în instituțiile publice, precum școlile, și care sunt chiar alungate din comunitățile în care trăiesc. De asemenea, mulți dintre oamenii discriminați pe baza problemelor de sănătate se confruntă și cu refuzul serviciilor medicale sau cu lipsa facilităților, cum ar fi rampele pentru scaunele cu rotile amplasate în spațiile importante din public.

La toate acestea se adaugă lipsa de educație în privința temei aduse în discuție, aspect care a condus la apariția discursurilor jignitoare la adresa persoanelor bolnave, care, deseori, sunt întâmpinate în public cu priviri înjositoare sau curioase, dar care creează o atmosferă incomodă pentru acestea.

Astfel, discriminarea, inegalitatea de șanse și atitudinea cu care sunt întâmpinate de către societate persoanele cu probleme de sănătate sunt, de multe ori, cele care îngreunează semnificativ suportarea bolii și care contribuie la slăbirea psihicului, care oricum este inevitabil afectat de diagnostic, chiar dacă între cele două nu există o legătură directă.
Ștefania Pavel

Religia – iubire, nu ură

Discriminarea religioasă reprezintă evaluarea și tratarea unei persoane sau a unui grup de persoane în mod diferit, motivul fiind credința practicată.

Conform unui articol semnat de Sorin Florea, publicat pe site-ul shtiu.ro la 24.08.2020, în lume există aproximativ 4300 de religii. Așadar, atunci când ne raportăm la această temă, ea poate fi caracterizată printr-un singur cuvânt, și anume diversitate.

Însă, dacă vă gândiți că existența unei varietăți atât de mari împiedică apariția discriminării religioase, diferențele de credință fiind un lucru obișnuit în societate, deci acceptat, vă înșelați. Discriminarea este, încă din timpuri îndepărtate, o problemă frecventă cu care se confruntă membrii organizațiilor religioase, indiferent care ar fi acelea. Discursul de instigare la ură, agresiunile, dar și celelalte acțiuni discriminatorii pun în pericol siguranța și sănătatea mintală, fapt care nu poate fi scuzat de absolut nimic, așadar nici de religie. Cât timp credința și practicile celor din jur nu încalcă drepturile și libertățile nimănui, respectul reciproc nu trebuie să lipsească, chiar dacă modalitatea de raportare la Divinitate este diferită.

Nimeni nu ar trebui să fie obligat să practice o anumită religie, nici opresat din cauza practicării uneia. În consecință, diferențele, care sunt iminente, trebuie acceptate, nu condamnate.
Ștefania Pavel

Refugiații din Ucraina – apel la umanitate

În urma luptelor sângeroase care au început pe teritoriul Ucrainei odată cu invadarea acesteia de Rusia, milioane de oameni au lăsat totul în urmă și au fugit din calea războiului, într-o încercare de a se salva. Cei mai mulți dintre aceștia, femei, copii și, de asemenea, bătrâni, fără un plan concret, dar cu teamă, au traversat granițele pentru a căuta refugiu în țările vecine cu Ucraina, printre care se numără și România.

Ministrul de Interne, Lucian Bode, a declarat că, până în dimineața zilei de 4 martie, în România au intrat 172.935 de cetățeni ucraineni, dintre care au rămas în țară 58.106. Dintre ei, aproape 2000 au solicitat azil. În acest context, ajutorul nostru poate salva ce a mai rămas din viețile care au fost deja parțial distruse de război, așadar toleranța, acceptarea și implicarea sunt elementare.

Din fericire, populația a înțeles aceste lucruri și s-a mobilizat în mod rapid, oferindu-și ajutorul atât prin donații, cât și prin cazarea refugiaților în propriile locuințe sau achitarea costurilor de cazare în hoteluri/pensiuni. Centre de colectare a donațiilor au fost organizate în orașe, atât în spațiile publice, cât și în unitățile de învățământ, iar pe rețeaua de socializare Facebook au fost create grupuri în care românii își pot oferi ajutorul cu privire la cazare, în timp ce refugiații îl pot solicita, astfel de anunțuri fiind făcute publice și pe paginile personale.

Din nefericire, este peste puterea noastră să rezolvăm și cauza, nu doar efectul, iar astfel problema rămâne intactă, agravându-se cu fiecare clipă care trece, cu fiecare împușcătură care se aude, cu fiecare rachetă care face ca ceea ce înainte însemna totul pentru un întreg popor să devină nimic altceva decât ruine și cu fiecare lacrimă care se așază lângă petele de sânge. Aceasta este drama întregii lumi, nu doar a Ucrainei, iar tot ce putem face este să nu înmulțim, și noi, problemele prin intoleranță.

Deși nimic nu mai pare normal în vremurile pe care le trăim, noi avem puterea de a face toleranța, acceptarea și ajutorul semenilor aflați în nevoie o normalitate, așa cum ar fi trebuit să fie dintotdeauna, iar intoleranța, alături de indiferență, anormalități, Însă nu este suficient și suntem conștienți de asta. Ne dorim să putem face mai mult pentru a opri acest calvar, dar avem mâinile legate și ochii forțat deschiși.


Ștefania Pavel

Sezon de baschet la Carabella

Echipa de baschet a Colegiului Național "Constantin Carabella" a participat, în data de 4 martie, la faza județeană a Olimpiadei Naționale a Sportului Școlar. Din păcate, jucătorii noștri nu au reușit să câștige niciun meci din cele trei pe care le-au avut cu C.N. “Ienăchiță Văcărescu” Târgoviște , Liceul Teoretic „I.C Vissarion” Titu și C.N.” Vladimir Streinu” Găești.

Cei 10 băieți perseverenți și curajoși, conduși de domnul profesor Valentin Popescu, se află însă la început de drum, echipa fiind înființată de foarte puțin timp. Din cauza contextului actual al pandemiei de COVID-19, echipa proaspăt formată nu a susținut prea multe antrenamente, iar băieții nu au avut destul timp să se dezvolte, a declarat domnul profesor care îi coordonează. Tot domnul profesor promite că, pe viitor, se va strădui să îi formeze mult mai bine și astfel vor înregistra și victorii.

Căpitanul echipei, Darius Zaharescu, susține că meciurile au fost pierdute din cauza recuperării, iar problema principală a fost diferența de înălțime dintre participanți. Deși nu au obținut victoria, băieții s-au descurcat destul de bine în ciuda lipsei de antrenament, au luptat până în ultima secundă și au rămas uniți pe tot parcursul meciului. Chiar dacă au fost demoralizați pe moment, toți jucătorii din echipa colegiului nostru sunt încrezători că, pe viitor, vor reuși să fie pe primul loc. Băieții promit că se vor antrena din greu și vor forma cea mai bună echipă.

Carabella îi susține pe jucători în încercarea lor de a face performanță.

Beatrice Elena Ciontea

Ionela Izabela Radaslavescu

Clasa a XI-a F

Gabriel Tilică

Gabriel Țilică, de la clasa a XII-a C, vrea să facă performanță în tenisul de masă. El a acceptat să ne răspundă la câteva întrebări legate de experiența sa în sport. Tenisul de masă i-a devenit pasiune încă de la primul contact cu acest sport. Anul acesta, a reușit să obțină locul al doilea pe școală la categoria tenis de masă.

Gabriel ne-a mărturisit că practică acest sport de circa 3-4 ani, de când a descoperit tenisul de masă. „De atunci, am început să joc ca un hobby, cu prietenii, dar m-a încântat foarte mult, iar, în urmă cu trei luni de zile, am decis să fac antrenamente și să devin din ce în ce mai bun”, a precizat colegul nostru. Prin urmare, a început să se antreneze serios pentru a reuși să facă performanță din pasiunea sa. Întrebat cât de mult timp a acordat antrenamentelor, acesta ne-a răspuns sincer că, în principiu, face două două ședințe săptămânal, cu un profesor de tenis de masă. „Recent, am renunțat și am redus la o ședință săptămânal ca să am timp să mă pregătesc pentru BAC”, a mai spus Gabriel.

Sportul pentru Gabriel Țilică este foarte important, însă asta nu înseamnă că a trebuit să neglijeze școala. Am fost curioase să aflăm ce anume l-a împins pe elev să se înscrie la competiția județeană de tenis de masă, mai ales din pricina faptului că, ultimul an de liceu, este unul atât de încărcat. ”Tenisul de masă este un hobby pentru mine și mă relaxează, într-o oarecare măsură, iar să-mi petrec timpul liber cu ceea ce-mi place să fac… Consider că a fost cel mai important ca să mă înscriu la acest concurs.Tenisul de masă mă relaxează, nu pune presiune pe mine și îmi echilibrează gândirea cu stresul pe care îl dobândesc din cauza temelor și a școlii”, a adăugat Gabriel Țilică.

La întrebarea: ”Vei continua cu sportul și după ce vei termina școala?”, Gabriel a răspuns afirmativ, explicându-ne că ”sportul este o parte din mine și mă ajută să fiu în echilibru”. Deși are înclinații spre sport, Gabriel este, totuși, elev la un profil real, asta făcându-l să-și dorească să urmeze Politehnica. „Vreau să merg pe informatică și matematică”, mai spune el.

În încheiere, Gabriel Țilică a dorit să le transmită tuturor să practice un sport care-i pasionează, căci le va dezvolta creativitatea și le va crea un caracter mai puternic. El consideră că sportul aduce beneficii pentru fiecare om.

Teodora Dincă

Manifestare împotriva războiului, organizată de Carabella

Elevii și cadrele didactice de la Colegiul Național „Constantin Carabella” au organizat, în prima zi a săptămânii, în curtea liceului, o manifestare în care și-au exprimat sprijinul față de poporul ucrainean și protestul față de războiul declanșat de Federația Rusă împotriva Ucrainei.

Participanții au format din trupurile lor cuvântul PACE, au purtat steagurile României și Ucrainei și au ținut în mâini ghiocei, ca simbol al fragilității, purității, dar și al rezistenței.

De asemenea, au afișat mesaje în care îndemnau la încetarea focului sau își exprimau solidaritatea cu vecinii de la granița de nord a României: „VICTORIILE ADEVĂRATE ŞI DURABILE SUNT ALE PĂCII ŞI NU ALE RĂZBOIULUI”, „OMENIREA TREBUIE SĂ PUNĂ CAPĂT RĂZBOIULUI, ALTFEL RĂZBOIUL VA PUNE CAPĂT OMENIRII”, „RĂZBOIUL NU ESTE UN JOC PE CALCULATOR, IAR OAMENII NU SUNT SIMPLE CIFRE ÎN STATISTICI!”, „PUTIN, IA-ȚI ARMELE ȘI PLEACĂ ACASĂ!” sau „UNIȚI PENTRU UCRAINA!”. Mulți dintre participanți au venit îmbrăcați în galben și albastru, culorile steagului ucrainean.

Această manifestare este doar prima dintr-o serie de acțiuni menite să atragă atenția asupra nevoii de solidaritate, pace și stabilitate. La nivel județean, cu implicarea Consiliului Elevilor și prin intermediul Inspectoratului Școlar, vor fi strânse alimente sau obiecte de primă necesitate pentru a veni în sprijinul refugiaților, aflați lângă punctele de frontieră ale României cu Ucraina.


Carabella vrea să devină o școală a păcii

Într-o perioadă în care atenția întregii lumi este concentrată pe conflictul de la granița Ucrainei, abordarea tematicii păcii redevine o necesitate în societate și în sistemul de învățământ. Cu atât mai mult în astfel de circumstanțe, apare nevoia formării unei atitudini neconflictuale, tolerante, în care valori ca respectul și solidaritatea sunt sădite încă de la vârste fragede. Pentru a pregăti generații de oameni care își însușesc aceste valori, reflectate în comportamentul lor, Colegiul Național "Constantin Carabella" dezvoltă proiectul "Becoming a Peace School" - proiect 2020-1-RO01-KA201-079067, un parteneriat strategic pentru dezvoltare durabilă.

În cadrul acestui proiect, șase cadre didactice din județul Dâmbovița, de la două instituții de învățământ partenere (două de la Colegiul Carabella și patru de la Școala Răzvad), au participat la o mobilitate în Țara Galilor, la mijlocul lunii februarie. Astfel, au fost vizitate școlile Cyfarthfa High School și Nant-y-Parc primary - Caerphilly, două instituții de învățământ care au transpus conceptul de pace în curriculum și în modul de organizare atât al spațiilor de învățare, cât și al activităților educative.

Dincolo de mesajele care îndeamnă la o atitudine tolerantă, respect, gândire critică, expuse peste tot, în clădirile în care funcționează instituțiile de învățământ, surprinde abundența sălilor dedicate artelor, săli unde elevii pot viziona un film, pot pune în scenă o piesă de teatru, pot dezbate sau își pot manifesta talentele muzicale sau artistice, în general, dar și a sălilor unde creativitatea este valorificată în cel mai practic mod cu putință: ateliere unde pot proiecta, cu ajutorul calculatorului, obiecte utile în școală și altele unde pot transforma proiectele în lucruri concrete. Menghina, pila, șurubelnița sau cleștele sunt instrumente întâlnite în spații special amenajate încă de la grădiniță și până la liceu, acestea fiind utilizate atât de băieți, cât și de fete.

Viața cotidiană, cu toate aspectele ei, se regăsește și în sălile de clasă. Vezi încă de la grădiniță roboți de bucătărie, prăjitoare de pâine, copii legănând păpuși sau „pregătind un grătar” în aer liber, cu instrumente reale sau sub formă de jucării, cu ajutorul cărora copiii să învețe să se descurce în viață.

De asemenea, surprinzător a fost și faptul că la școala primară vizitată din Caerphilly, care includea și grădinița, sălile de clasă aveau ușa de acces din holul instituției, dar și câte o ușă care permitea accesul în grădină. Pentru că plouă frecvent, lângă ușa clasei, în exterior, se află câte un suport cu cizmulițe de cauciuc, pe care copiii să le încalțe și să poată petrece timp afară, chiar și când plouă, protejați de câte o copertină aflată deasupra intrării sau de pelerine de ploaie.

Am fost surprinși să vedem un post de radio amenajat ca după revistă la această școală primară. Copiii aveau acces neîngrădit acolo, luau interviuri, puneau muzică, prezentau știri sau starea vremii, manevrând cu mare iscusință toată aparatura instalată și dând dovadă de stăpânire de sine. Profesorii au mărturisit că apariția acestui studio de radio i-a ajutat pe copii să-și dezvolte abilitățile de comunicare, pe cele digitale și și-au dezvoltat stima de sine.

Noile tehnologii sunt nelipsite la orele de curs, de la table inteligente la ochelari VR cu care copiii pot vedea cum este să te plimbi pe o stradă din New York, de exemplu, sau cum circulă sângele prin corpul uman ori cum se trăia în epocile îndepărtate.

Spre deosebire de sistemul de învățământ de la noi, școlile din Țara Galilor au o mai mare autonomie, curriculumul este mult mai flexibil, astfel încât poate fi adaptat nevoilor comunității. Învățătorii, la ciclul primar, au în grijă un singur an de studiu, astfel că elevii își vor schimba în fiecare an învățătorul. Pe parcursul anului școlar, elevii au de atins niște competențe, având indicatori de performanță în locul notelor și cu punctajele atinse pe fiecare competență vor merge în anul următor, cadrul didactic care îi preia având situația fiecărui elev în parte pentru a ști de unde trebuie să pornească. Nimeni nu rămâne repetent. Învățătorul beneficiază de un ajutor, iar copiii care întâmpină dificultăți în procesul de învățare beneficiază de consiliere.

Un alt aspect care ar putea fi preluat cu succes în școlile noastre este cel întâlnit la Cyfarthfa High School, acolo unde există o sală destinată copiilor care resimt anumite frustrări de care vor să scape. Acolo, există un instructor de sport care îi poate ajuta, poți vedea mănuși sau sac de box, echipament specific artelor marțiale, dar și un afiș pe ușă prin care este interzis accesul în lipsa instructorului. Elevii merg în această sală atunci când simt ei nevoia, nefiind trimiși de nimeni.

Energia pozitivă, fețele destinse, încurajările sunt o constantă în școlile vizitate. Toleranța, respectul pentru diversitate, conștientizarea egalității de gen, dezvoltarea gândirii critice și a competențelor necesare pentru a trăi într-o societate democratică sunt teme abordate încă din primii ani în sistemul educațional.

În cadrul acestei mobilități, au avut loc și sesiuni de instruire și dezbateri în Templul Păcii din Cardiff, susținute de activista pentru pace Jane Harris și de Maria Perez, coordonatoarea proiectului. Aceste întâlniri au avut în vedere stabilirea unor modalități de introducere a tematicii păcii în curriculum în școlile partenere din România, Slovenia și Turcia, astfel încât, cu pași mici, să se poată realiza o schimbare în ceea ce privește formarea comportamentului neconflictual în rândul tinerilor, dar și la nivelul întregii societăți.

Manina Leașu și Luminița Catrina

Trăind în vremuri de război

Pe 24 februarie 2022, la ora 4.00, Putin a ordonat invadarea Ucrainei. Ce l-a determinat să facă asta și ce se va întâmpla de acum înainte?

Conflictul datează din 11 mai 2014, când liderii separatiști (susținuți de către Rusia) ai regiunilor Donețk și Lugansk, împreună cunoscute drept Donbas, au ținut un referendum ilegal, puternic contestat de către guvernul de la Kiev și de majoritatea guvernelor europene. Prin referendum, se încerca legitimarea auto-proclamării „Republicii Populare Donețk” și a „Republicii Populare Lugansk” , cele două urmând să se unească. Nimeni, nici măcar Rusia, nu a recunoscut, inițial, cele două așa-zise republici. Până acum. Pe 21 februarie 2022, Vladimir Putin a recunoscut independența republicilor Donețk și Lugansk, mișcare ce i-a permis să-și trimită trupele pe teritoriul național al Ucrainei.

Apoi, în dimineața zilei de 24. 02. 2022, într-o declarație televizată, președintele și-a justificat decizia de a invada țara vecină, spunând că totul reprezintă un ultim efort pentru a opri extinderea NATO și pentru a proteja statalitatea amenințată a Rusiei. În repetate rânduri, reprezentanți ai Federației Ruse avertizaseră că promisiunile de aderare făcute Georgiei și Ucrainei în urma Summitului NATO de la București, din 2008, sunt inacceptabile pentru Rusia și reprezintă o încălcare a promisiunii NATO din 1990, de a nu se extinde către est, promisiune ce, trebuie precizat, nu a fost făcută niciodată.

Putin s-a declarat însă înșelat și a folosit acest pretext pentru a motiva invadarea Ucrainei. ,,Denazificarea” despre care a vorbit în ultimele zile este doar un sinonim pentru schimbarea de regim, pentru înlocuirea președintelui ucrainean, Vladimir Zelenski, cu un altul, apropiat cauzei ruse. Însă ce uită Vladimir Putin să menționeze este că Zelenski a fost votat de către 73% dintre alegători.

De asemenea, uită să menționeze că NATO și UE se extind doar în urma cererii de aderare a unei țări, de obicei, în urma unui referendum legal organizat. Nimeni și nimic nu poate justifica ceea ce se întâmplă în momentul de față la nord de țara noastră.

La ce să ne așteptăm de acum înainte? Ce se va întâmpla cu Ucraina, cu România, cu lumea întreagă? Pentru a răspunde la aceste întrebări, trebuie mai întâi sa știm cum și de ce am fi afectați noi, românii, de un război care nu e al nostru.

Totul pornește de la Insula Șerpilor, ce a fost cucerită de armata rusă pe 24 februarie 2022. Joi seara, un vas rusesc a apărut în largul Mării Negre: “O navă militară rusă care se află în apele internaționale ale Mării Negre, la limita de nord a Zonei Economice Exclusive a României (în afara acestei zone), deviază sau oprește navele comerciale aflate în marș către porturile ucrainene, avertizează Ministerul Apărării din România” , potrivit hotnews.ro. La doar câteva ore după acest eveniment, lumea asista la un gest șocant al Rusiei: cucerirea Insulei Șerpilor. Aceasta se află la 45 km de țărmul românesc, în dreptul Golfului Musura.

În 1947, Puterile Aliate i-au lăsat României Insula Șerpilor, prin Tratatul de Pace de la Paris, însă, în 1948, URSS a anexat ilegal insula. În 2009, România câștiga, prin verdictul Curții Internaționale de Justiție de la Haga, o suprafață de 9700 de kilometri pătrați din platoul continental de lângă insulă, aceasta fiind prima și unica extindere de jurisdicție suverană a României de după Marea Unire.

Insula are o istorie bogată, la ea făcându-se trimitere inclusiv în mitologia greacă, unde apare sub denumirea de „Leucos, Insula Albă”. Legenda spune că zeița Thetis l-a rugat pe Poseidon, zeul mării, să scoată din adâncuri o insula pentru fiul său, Ahile. În 1823, căpitanul Kritki descoperea pe Insula Șerpilor ruinele antice ale unui templu, dar și alte vestigii, care sunt acum expuse la Muzeul Arheologic din Odesa. După ani de dominație grecească, romană, bizantină, românească si moldovenească, insula a intrat sub stăpânire otomană, în 1848.

În 1949, navele rusești au invadat insula, au răpit grănicerii și i-au debarcat la Sulina. Sovieticii au construit o baza militară, prevăzută cu antene radar, în locul farului românesc ce își avea locul în centrul insulei. În 2009, Comisia Internațională de Justiție a împărțit zona din jurul Insulei Șerpilor astfel: 79,34% îi revenea României și 20,26 % Ucrainei.

Faptul că Rusia a pus stăpânire pe Insula Șerpilor amenință, teoretic, și România. Dacă Rusia nu va returna insula Ucrainei și va emite pretenții cu privire la zona din jurul acesteia, România, membru NATO din 2004, ar dispune de sprijinul militar al Alianței, ceea ce ar declanșa Al Treilea Război Mondial. Dacă noi vom accepta situația și ne vom resemna, îi vom da câștig de cauza Rusiei, care vrea insula din motive strategice: aceasta este amplasată nu doar într-o bună poziție din punct de vedere militar, ci și într-o zonă cu bogate resurse de petrol și hidrocarburi.

Având posibilitatea de a ataca și de a distruge toată Ucraina, Rusia a atacat până acum mai ales porturile, aeroporturile, aerodromurile și bazele militare, încercând să o lase fără apărare și fără speranța ajutorului venit din afară. Însă Rusia s-a înșelat. Primele care au ajutat Ucraina au fost chiar țările vecine acesteia, prin deschiderea punctelor de trecere a frontierei. O asemenea decizie a luat și România, ceea ce a transformat-o nu doar în țara de tranzit pentru familiile ucrainene care vor să ajungă în Vestul Europei, ci și în țară de destinație pentru refugiații care vor să rămână aici. Multe ONG-uri organizează strângeri de fonduri și donații pentru refugiații din Ucraina.

În altă ordine de idei, dacă Rusia ar convinge celelalte țări BRICS (Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud) să-i devină aliate în actualul conflict, eventualitatea unui Al Treilea Război Mondial, pornit de la conflictul ruso-ucrainean, n-ar mai putea fi exclusă de nimeni.

Echipa de jurnaliști a Colegiului Național “Constantin Carabella” este profund îngrijorată de ce se întâmplă în Ucraina. Luni, 28 februarie, a organizat o acțiune de protest împotriva războiului, care a constat în liniște social distanțată, mesaje pacifiste, ghiocei și mesaje de susținere față de țara vecină Ucraina și împotriva războiului.

Un articol de Anastasia Tache și Diana Ștefan

(clasa a X-a – Colegiul Național “Constantin Carabella”)

Discriminarea

Faptul că noi, oamenii, suntem diferiți unii de alții nu este o noutate pentru nimeni. Majore sau nu, diferențele au existat întotdeauna, de la culoarea ochilor la cea a pielii, credințe, modalitatea de exprimare a sinelui și multe altele, iar acestea nu fac decât să ofere lumii diversitate, care ar trebui celebrată.

Totuși, în loc să fie pusă în valoare pentru a extinde orizonturile deja existente sau pentru a crea unele noi, existența diferențelor a dus la un fenomen negativ: discriminarea. În societate, au fost impuse anumite norme, date de caracteristicile majoritar-existente, iar minoritățile, adică grupurile de persoane care nu se încadrează în acestea, au devenit, astfel, victimele discriminării, o acțiune care presupune un tratament diferit, nedrept față de persoane din cauza apartenenței lor la un anumit grup social (https://dexonline.ro/).

Cele mai frecvent întâlnite forme ale discriminării vizează rasa, sexul, religia, orientara sexuală, identitatea de gen sau etnia, însă acestea nu sunt singurele, gradul de dezvoltare a fiecărei țări, implicit nivelul de educație a locuitorilor, jucând un rol elementar: în țările slab dezvoltate, prejudecățile sunt mai numeroase, în unele cazuri legislația fiind, de asemenea, una discriminatorie, pe când statele dezvoltate sunt mai incluzive, atât din punct de vedere legislativ, cât și al mentalităților.

În România, cele mai des întâlnite forme ale discriminării sunt rasismul (teoria social-politică ce susține inegalitatea biologică și intelectuală a raselor umane), sexismul (discriminarea care funcționează, de regulă, în defavoarea femeilor și în favoarea bărbaților, la nivel individual, dar și instituțional), xenofobia (atitudinea de teamă, respingere și ură față de persoanele străine de grupul etnic din care face parte subiectul) și homofobia (complexul de emoții precum anxietatea, dezgustul, aversiunea sau furia pe care îl simte o persoană față de un individ care se identifică cu comunitatea LGBTQ+).

Discriminarea poate fi directă, indirectă, multiplă sau de tip hărțuire, iar formele sale cele mai grave se manifestă prin violență, sclavie sau chiar omucid, însă nu se limitează la atât. Având în vedere problemele cu care comunitățile discriminate se confruntă zilnic și faptul că însăși legislația unei țări poate fi discriminatorie, până și comentariile care, din exterior, pot părea neînsemnate au o gravitate mare și nu trebuie trecute cu vederea, acestea contribuind la înrăutățirea problemelor deja existente.

Această atitudine de aversiune față de oamenii care aparțin unui anumit grup social nu este o noutate, dar, cu toate acestea, încă nu s-a reușit a fi eradicată, chit că este una dintre problemele majore ale societății, care îi îngreunează procesul de dezvoltare. Prin conștientizare și implicare activă, fiecare dintre noi poate ajuta la diminuarea acestei probleme, așa că este necesar să nu rămânem indiferenți și să ne folosim vocea pentru cei care nu au putut și încă nu pot să o facă.

Sursa foto: www.timeshighereducation.com Ștefania Pavel, elevă în clasa a XI-a F

Dragobetele, sărbătorit la Carabella

Elevii și profesorii de la Colegiul Național „Constantin Carabella” au marcat Dragobetele, sărbătoarea dragostei la români, prin mesaje, decorațiuni și vorbe frumoase.

Inimioare decupate au fost lipite pe ușile sălilor de clasă, iar citate din opere celebre în care este slăvită dragostea au fost răspândite în sălile de clasă. Astfel, dragostea și starea de bine au plutit în aer.

„Numit şi Cap de Primăvară sau Cap de Vară, Dragobetele, fiul Dochiei, este identificat cu Cupidon, zeul dragostei în mitologia romană şi cu Eros, zeul iubirii în mitologia greacă. Local, este numit Năvalnicul, fecior frumos care ia minţile fetelor şi nevestelor tinere, transformat de Maica Domnului în floarea cu acelaşi nume”, potrivit www.agerpres.ro.

Pe vremuri, exista obiceiul ca fetele tinere necăsătorite să strângă zăpada rămasă netopită, iar apa rezultată prin topire era considerată ca având proprietăţi magice în iubire şi în descântecele de iubire, dar şi în ritualurile de înfrumuseţare. Fetele îşi spălau fața cu această apă pentru a deveni frumoase şi atrăgătoare ca zânele.

În această zi, nu este bine să te cerți sau să plângi, pentru că altfel, spune tradiția, vei avea o primăvară cu ghinion.

În unele zone ale țării, tinerele fete obișnuiau să pună busuioc sfințit sub pernă, în noaptea din ajunul Dragobetelui, pentru a-și găsi iubirea adevărată.

De asemenea, bătrânii credeau că, în această zi, păsările îşi aleg perechea pe viaţă, Dragobetele oficiind „nunţirea păsărilor în cer”.

Autori: Ștefania Pavel și Manina Leașu

Ariana Manea, în competiție cu sine însăși

Ariana Manea (17 ani), elevă în clasa a XI-a B la Colegiul Național „Constantin Carabella”, a obținut un loc promițător la prima sa competiție importantă de tenis de masă, locul 5 la etapa județeană a competiției din cadrul Olimpiadei Naționale a Sportului Școlar, și este gata de noi experiențe și provocări.

"Totul a început de la o tradiție în familie"

Povestea Arianei începe cu o generație înainte, încă din tinerețea tatălui său, care obișnuia să-și petreacă timpul pe terenul de tenis cu fratele și cu prietenii. Astfel, Ariana a fost atrasă încă de mică de acest sport, văzându-l practicat în familie. Nu și-a imaginat însă că va ajunge să aibă rezultate importante în tenisul de masă, devenit o pasiune pentru ea.

Ariana ne-a mărturisit că nu are un idol pe care îl urmează, ci este, mai degrabă, într-o competiție cu ea însăși, încercând să-și depășească propriile performanțe.

Sportiva spune că, prin această activitate, a devenit mai conștiincioasă, și-a dezvoltat reflexele, rezistența fizică și capacitatea de concentrare. Din punct de vedere emoțional, tenisul a ajutat-o să uite de griji și să se relaxeze alături de prietenii și familia ei, care au susținut-o pe parcursul concursului.

"Nu sunt neapărat mândră. Se putea mai bine, dar depinde mult de zi, experiență și antrenament. Timpul a fost scurt", a răspuns, cu modestie, protagonista la întrebarea: „cum te simți după ce te-ai clasat pe locul 5?”.

Mesajul Arianei către cititorii noștri este următorul: "Dacă te pasionează și lupți pentru visul tău, poți sa devii unul dintre cei mai buni".

Valeria Jitaru și Diana Rotaru

Gabriel Vulpoi, între pasiunea pentru tenisul de masă și cea pentru informatică

Gabriel Vulpoi, de la clasa a XII-a C, este elevul care a dus Colegiul Național „Constantin Carabella” pe podium, la faza județeană a competiției de tenis de masă din cadrul Olimpiadei Naționale a Sportului Școlar. Concursul a avut loc în data de 4 februarie, în sala de sport a Liceului Teoretic “Ion Heliade Rădulescu” din Târgoviște, iar Gabriel a obținut locul al treilea.

Deși se pregătește intens pentru Bacalaureat și admiterea la facultate, Gabriel Vulpoi ne-a acordat timp din programul său, pentru a răspunde la câteva întrebări legate de sportul pe care îl practică și competiția la care a participat. Experiența sa în domeniu se extinde pe câțiva ani, Gabriel jucând tenis de masă încă din clasa a IX-a.

‘‘În ultimul timp nu prea am făcut antrenamente, deoarece sunt ocupat să învăț, dar, în anii trecuți, [acordam tenisului] destul de mult timp, cam trei antrenamente pe săptămână, timp de un an sau doi’’, ne-a spus el.

Gabriel consideră tenisul de masă ca fiind ‘‘un sport frumos, fără prea multă violență’’, fapt pentru care a și ales să-și dedice timpul liber acestei pasiuni.

Competiția nu a fost pentru el un lucru de care să se teamă, deoarece a mai participat și la alte concursuri de amatori, iar ‘‘astfel, [competiția] nu a fost foarte grea, efortul fizic nu a fost foarte mare’’. Totodată, sportivul a avut parte de susținerea nelimitată a prietenilor și a familiei: ‘‘prietenii și familia m-au susținut mereu(...), au zis mereu să mă țin de treabă’’. Pentru Gabriel, tenisul reprezintă disciplină, fiind un sport frumos, dar și competitiv, care „te învață să iei decizii mult mai rapid, (...) să gândești de două ori înainte de a acționa’’, după spusele acestuia.

Întrebat dacă va continua cu tenisul de masă și după terminarea școlii, ne-a răspuns cu un mare și răspicat “CU SIGURANȚĂ!”. De asemenea, ne-a mărturisit și că dorește să urmeze facultatea de informatică la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca.

Niciun început nu este ușor pentru nimeni, iar fiecare trebuie să fie încurajat, într-un fel sau altul, pentru a avea curajul de a începe. Cei care doresc să se apuce de un sport precum tenisul de masă și, mai ales, cei care doresc să se înscrie într-o competiție pot înțelege cel mai bine asta. Gabriel spune că cel mai important pentru un sportiv este ‘‘să se pregătească foarte bine’’. De asemenea, nu ar trebui ‘‘să cedeze psihic niciodată, deoarece, în tenisul de masă, este orice posibil, oricând’’.

Diana Ștefan și Teodora Dincă

Echipa radio-școală se prezintă…

Echipa care vrea să devină vocea Colegiului Carabella a început cu entuziasm etapa de pregătire și creează elementele care să dea identitate proiectului radio-școală. Până când toate acestea vor fi realizate, vă propunem să-i cunoașteți pe cei care își dedică timpul și energia pentru a pune spiritul Carabella în cuvânt.

Elena-Daria Toader are 11 ani și este elevă a clasei a V-a.

„Îmi place matematica și să citesc. Eu sunt mereu curioasă și sunt deschisă la noi oportunități. Sper că pe viitor voi fi o jurnalistă de succes!”

Teodora Ralea are 15 ani și este elevă în clasa a IX-a E.

“Mă consider o persoana creativă, deseori văd partea bună a lucrurilor. Pasiunea mea este pictura. Nu ratez nicio oportunitate de a învăța lucruri noi, de aceea am ales să fac parte din redacția radio. Sunt optimistă și incerc să îi binedispun pe cei din jurul meu”.

Sorina-Maria Iancu are 15 ani și este elevă a clasei IX F.

„Sunt pasionată de literatură, atât să scriu, cât și să citesc. Mă consider o fire ambițioasă, perfecționistă, curioasă și câteodată visătoare. Vreau să descopăr cât mai multe lucruri despre mine și despre lumea înconjurătoare, să ajut, ori de câte ori pot, pentru a ajunge să răspund fără dificultăți la întrebarea "Cine sunt eu?"”.

Alexandra-Miruna Vasile are 15 ani și face parte din clasa a IX-a F.

„Prefer să citesc literatură modernă, dar și să-mi creez propriile povești. Îmi place să muncesc din greu pentru ceea ce-mi doresc și nu mă dau bătută ușor. Vreau să îmi împărtășesc cunoștințele cu cei din jur, dar și să urmez sfaturile celor mai experimentați decât mine. Prin articolele pe care le voi realiza în cadrul acestei redacții, sper să îmi atrag cititorii/ascultătorii și să le ofer tot timpul informații utile și interesante”.

Elena Diana Dinu are 16 ani și este elevă în clasa a X-a D

„Sunt o persoană ambițioasă și prietenoasă, îmi place să citesc și să scriu. Cartea mea preferatată este "Portretul lui Dorian Gray" de Oscar Wilde. Îmi plac pisicile și prăjiturile. Fac parte din echipa de radio deoarece este o minunată oportunitate pentru a încerca lucruri noi, pentru a cunoaște oameni noi cu pasiuni similare și pentru că îmi doresc să trăiesc experiența muncii într-o redacție”.

Elena Păduraru are 16 ani și este în clasa a X-a D

„De mică mi-a plăcut să analizez (sau mai degrabă, să supraanalizez) fiecare mic detaliu mai mult sau mai puțin interesant ce-mi atrăgea atenția. Astfel, am început să citesc, cărțile și articolele reprezentând materiale perfecte pe care să le pot interpreta și pe baza cărora să-mi pot forma o opinie proprie cu privire la temele aduse în discuție. Deși ador să citesc, nu am o carte preferată. Am zeci. Din dorința mea de cunoaștere și din pasiunea mea pentru citit a izvorât o altă activitate pe care încerc să o desfășor cât de des posibil, și anume scrisul. Versuri sau proză, povești, descrieri sau poezii, de câțiva ani buni încerc să-mi dezvolt această abilitate, scriind, citind, ascultând și observând ceea ce se află în jurul meu, pentru a-l putea reda printr-o lumină proprie”.

Anastasia Tache are 16 ani și este elevă în clasa a X-a E

„Îmi place să călătoresc, mă interesează ceea ce se întâmplă în lume, sunt pasionată de limbile și culturile străine. Ascult zilnic muzică, aproape toate genurile. Eu cred că lumea este a celor care îndrăznesc”.

Teodora Ștefania Dincă are aproape 16 ani și este elevă în clasa a X-a F

„În principiu, îmi place să scriu și să citesc, iar, pe lângă asta, încerc să particip la cât mai multe proiecte. Aria jurnalistică mă atrage și încerc să fac cât mai multe ca să o descopăr din toate punctele de vedere”.

Diana Ștefan are 16 ani și este în clasa a X-a F.

„Îmi place să mă implic in cât mai multe proiecte și să dau 110% în tot ce fac, pentru că mereu am crezut că generația noastră e o parte foarte importantă a societății. Motiv pentru care mă bucur foarte mult să fiu parte din această echipă și aștept cu nerăbdare proiectele pe care le vom face împreună!”

Diana Maria Rotaru are 17 ani și este elevă a clasei a XI-a B.

„Sunt o fire extrovertită și dedicată. Reușesc să leg prietenii foarte ușor, care se dovedesc a fi de lungă durată. Îmi place să citesc și să mă imaginez în pielea personajului principal, fapt ce determină dorința mea “de a fi în centrul atenției”. Profilul real mă ajută să gândesc logic și rațional, in ciuda faptului că sunt o fire impulsivă”.

Jitaru Valeria are 17 ani și este elevă în clasa a XI-a B. "Calitatea mea reprezentativă este pozitivitatea, dar pe lângă asta sunt o fire empatică ,creativă și plină de ambiție.

Sunt deschisă la noi oportunități și provocări, fiindcă vreau să îmi descopăr și dezvolt abilitățile,îmi place să cunosc lumea din jur și să învăț din experiențele ce urmează.

Am multe hobby-uri, însă cel mai mult mă pasionează psihologia și îmi doresc să contribui prin cunoștințele mele în viața oamenilor."

Beatrice Elena Ciontea are 17 ani și este elevă în clasa a XI-a F.

„Sunt o persoană comunicativă, deschisă și ambițioasă. Îmi place să mă implic în diverse activități din dorința de a cunoaște cât mai multe domenii. Iubesc dansul, muzica și călătoriile".

Diana Maria Măngeanu are 16 ani și este elevă a clasei XI F.

„Sunt o persoană ambițioasă, perseverentă, cu spirit de inițiativă și îmi place să-i ajut pe cei ce au nevoie. De asemenea, sunt o fire creativă și independentă, dar îmi place și lucrul în echipă la fel de mult”.

Ștefania Pavel are 17 ani și este elevă în clasa a XI-a F.

„Sunt o persoană implicată și hotărâtă, perseverența fiind unul dintre punctele mele forte. Arta, în toate formele sale, m-a atras mereu și reprezintă cea mai importantă parte a vieții mele, locul fruntaș fiind ocupat de poezie, cu care am format o legătură strânsă încă de când am rostit primele cuvinte. Îmi place să iau parte la cât mai multe proiecte pentru a descoperi atât lumea, cât și pe mine, și, de asemenea, îmi place să îi ajut pe cei din jur”.

Izabela Ionela Radaslavescu are 17 ani și este elevă în clasa a XI-a F.

„Sunt o persoană foarte curioasă și deschisă. Îmi place să comunic cu oamenii și rezonez foarte ușor cu majoritatea. Sunt încântată să fac parte din redacția liceului și sunt dispusă să răspund la toate provocările acestei activități”.

Gabriel Vulpoi, locul III la faza județeană a Campionatului de tenis de masă

Un elev de la Colegiul Național „Constantin Carabella” din Târgoviște a urcat pe podiumul Campionatului de tenis de masă - faza județeană. Este vorba de Gabriel Vulpoi (clasa a XII-a C), care a obținut locul 3 la concursul organizat, săptămâna trecută, la Liceul Teoretic „Ion Heliade Rădulescu” din Târgoviște.

Campionatul de tenis de masă - faza județeană este prima competiție din cadrul Olimpiadei Naționale a Sportului Școlar. Au participat 34 de elevi, dintre care 25 de băieți și 9 fete. Colegiul Carabella a fost reprezentat de elevii: Gabriel Vulpoi (clasa a XII-a C), care a obținut premiul III, Ariana Manea (clasa a XI-a B), situată pe locul 5 și elevul Gabriel Țilică, eliminat în grupe.

La Faza Națională, organizată în luna aprilie, vor participa elevii clasați pe prima poziție.

Sursa foto: pagina de Facebook a prof. Claudiu Mănoiu, de la Liceul Teoretic "Ion Heliade Rădulescu”

Diana Dinu,

clasa a X-a D

România vs. Străinătate,

o luptă văzută prin ochii adolescenților

De la început

Țările puternic dezvoltate sau străinătatea, așa cum este denumită de către popor, devin subiectul principal ale unei convorbiri purtate, în special, de către doi sau mai mulți adolescenți. De unde apare această dezbatere? Este simplu. Părerile și mentalitățile sunt împărțite, deoarece fiecare personaj care participă la conversație a fost influențat, într-o oarecare măsură, de mediul în care s-a dezvoltat.

Se pun bazele dezbaterii

Dezbaterea bazată pe acest subiect se extinde pe numeroase capitole și subcapitole. Adolescenții consideră țara în care s-au născut un loc în care nu ar putea să-și continue dezvoltarea din toate punctele de vedere. Oare toți sunt de aceeași părere?

Totul pornește de la mentalitatea poporului. Opiniile sunt complexe, dar se divizează în două categorii: plecarea din țară și alegerea de a rămâne. Ponderea elevilor care vor să părăsească țara este mai mare față de cea a elevilor care vor să rămână. Acest decalaj este foarte bine explicat de cei care au dorit să răspundă la o serie de întrebări.

Se formează echipele

Elevii care au fost intervievați se împart în doua echipe, ca într-un meci de volei. Echipa A, formată din persoanele care vor să plece din țară, ajunge la un punct comun cu echipa B, care este formată din cei care vor să rămână în România. Mingea este în mâna arbitrului. În cazul acesta, obiectul declanșării dezbaterii se află în mâna mea.

Meciul începe

Mingea este aruncată în teren. Cronometrul a început să afișeze secundele, care se înșiruiesc pe panou, precum se scurg cele din viața noastră, ducându-ne mai aproape de decizia pe care trebuie să o luăm. Ambele echipe ajung să se înțeleagă asupra unui aspect important. Acestea consideră că problema gravitează în jurul unei singure tematici: mentalitatea poporului român.

Echipa A își justifică dorința de a părăsi România prin argumentul următor: „În afară, oamenii sunt mult mai apreciați pentru munca lor, oricare ar fi aceea. Lucrează cot la cot cu oameni dispuși să îi ajute în momente de cumpănă, pe când, în România, există o rivalitate continuă, iar competiția predomină, reducând astfel procesul de dezvoltare”.

Echipa B contra-argumentează: „Preferăm să rămânem în țara în care ne-am născut din dorința de a schimba ceva în această țară. Noi suntem alături de familiile noastre care ne susțin pe parcursul etapei de schimbare, pe când cei ce vor pleca o să ducă dorul părinților, familiilor și tradițiilor. Dacă am pleca cu toții din țară, am fugi de adevărata provocare”.

Mi-ar plăcea ca și copiii mei să aibă parte de o educație în altă țară, pentru a nu fi supuși efectului de bulling, un lucru extrem de întâlnit în România, pe cât și cumulul mare de informații care nu se pun în practică, îndemânarea lor scăzând rapid”, atacă echipa A.

Schimbarea vine din partea unui grup, poate la început minuscul și cu o putere aproape inexistentă, dar fiecare idee și opinie pusă împreună pot contribui la evoluția țării. Începând cu schimbarea sistemului educațional, de unde pornesc ideile, precum și locul plecării influențelor asupra gândirii elevilor, se pot corela altfel de concepții”, susține echipa B.

În concluzie…

Lupta poate continua la nesfârșit și se pot aduce agumente pro și contra plecării și rămânerii în țară. Cronometrul s-a oprit. Mingea este din nou în mâna mea. Argumentele aduse de fiecare echipă pot influența alegerea dificilă pe care urmează să o facem. Ambele echipe au ajuns la concluzia că țara are nevoie de idei creative venite din partea tinerilor.

Până la sfârșit…

Așa cum noi considerăm țările din Vestul Europei puternic dezvoltate și alegem să ne împărtășim creativitatea cu acestea, așa și oamenii din țările orientale privesc România ca un punct de dezvoltare pentru aceștia. Dacă România acceptă oamenii noi-veniți, poate va putea pune în balanță numărul de români care aleg să plece. De aici se poate deduce că și ideile și forța de muncă se vor echilibra. Oare generația Z va reuși să pună în aplicare conceptele pe care se bazează?

Diana Rotaru,

clasa a XI-a B

Ce este Radio-Școala?

Pentru a oferi societății oameni competenți, capabili să contribuie la progresul acesteia, dezvoltarea abilităților universale este o necesitate, care poate fi satisfăcută în mod facil prin îmbinarea procesului de învățare formală cu cel de învățare nonformală . Așadar, prin intermediul proiectelor derulate, elevilor Colegiului Carabella le este oferită posibilitatea de a cultiva valori precum empatia, creativitatea, libera exprimare, gândirea critică și nu numai, toate contribuind la dezvoltarea armonioasă.

O astfel de experiență o constituie proiectul Radio-Școala, inițiativă adusă la viață de către doamna profesor Manina Leașu, în urma unui curs Erasmus+ despre crearea unor spații de învățare interdisciplinară. După cum ne-a declarat, experiența de jurnalist în radio a ajutat-o să realizeze că a dobândit foarte multe aptitudini activând în presă, cum ar fi sistematizarea informației, construirea de texte clare, coerente, verificarea veridicității informațiilor și operarea diverselor programe digitale. De asemenea, activitatea de jurnalist i-a facilitat și dezvoltarea abilității de comunicare, învingerea temerilor și a timidității, iar pe toate acestea dorește să le transmită elevilor prin intermediul proiectului Radio-Școala, pe care îl caracterizează ca fiind „o experiență care ne formează pentru viață”. Totodată, își dorește ca cei înscriși să descopere bucuria de a fi jurnalist, iar lucrurile învățate în acest cadru să le fie de ajutor în viață atât din punctul de vedere al gestionării emoțiilor, dezvoltării cognitive, cât și din punct de vedere practic, urmărind integrarea ușoară pe piața forței de muncă.

Până când colegiul va găsi resursele financiare pentru amenajarea studioului de radio, o mână de elevi curioși și dornici să exploreze un domeniu atât de incitant au început deja ședințele de pregătire teoretică și practică, pentru a fi pregătiți când condițiile tehnice pentru a emite vor fi îndeplinite.

Deocamdată, vă propunem ca, în săptămânile următoare, să-i cunoașteți pe membrii echipei Radio-Școală, astfel că vom publica, aici, pe site-ul colegiului, câte o mică descriere a fiecărui membru.

Ștefania Pavel

Clasa a XI-a F, redactor șef Radio Carabella

Cele mai frumoase decorațiuni de Crăciun sunt la clasa a XI-a C!

Brazi împodobiți, beculețe colorate și decorațiuni din materiale reciclabile au înfrumusețat clasele de la Colegiul Național „Constantin Carabella”, în ultimele săptămâni. Spiritul Crăciunului a pătruns în spațiile dedicate studiului, iar creativitatea elevilor a devenit motiv de competiție.

Toată suflarea din Carabella a fost invitată să voteze, prin intermadiul unui chestionar, clasa cu cele mai frumoase decorațiuni. În urma votului, pe prima treaptă a podiumului, s-a aflat clasa a XI-a C, urmată, pe poziția secundă, de clasa a IX-a F, iar podiumul a fost completat de clasa a VI-a.

Indiferent de clasament, toți elevii care s-au implicat în acest proces de decorare a claselor merită felicitați, cu atât mai mult cei care au folosit materiale reciclabile pentru a-și înfrumuseța sălile de clasă.

Locul I

Clasa a XI-a C

Locul II

Clasa a IX-a F

Locul III

Clasa a VI-a

Elevii de la Carabella au discutat despre Holocaust

Holocaustul a constituit tema unei activități desfășurate la Colegiul Național „Constantin Carabella”, cu doar câteva zile înainte de Crăciun. La activitate, au participat 20 de elevi, coordonați de cadrele didactice Manina Leașu (profesor de filosofie și logică) și Bogdan Joița (profesor de istorie).

În cadrul dezbaterii desfășurate online, elevii au aflat ce a însemnat Holocaustul în istoria umanității, profesorul Bogdan Joița prezentând o scurtă istorie a poporului evreu și a manifestărilor antisemite, începând cu Evul Mediu și culminând cu „soluția finală”, încercarea de exterminare în lagărele de concentrare naziste de la mijlocul secolului XX. Totodată, elevii participanți au prezentat recenzii ale filmului „Băiatul în pijama vărgată”, dar și ale cărților despre Holocaust citite.

„Holocaustul, o pată neagră în istoria umanității” este doar una dintre activitățile incluse în proiectul „Ecoul cuvintelor: Holocaust”, derulat în parteneriat cu Liceul Teoretic „Petru Cercel” din Târgoviște. Astfel de activități vor avea loc lunar, până aproape de finalul anului școlar.

O nouă provocare pentru echipele de robotică de la Carabella!

Rezultatele obținute de echipele de robotică de la Colegiul Național „Constantin Carabella” la întrecerile naționale și internaționale au fost evidențiate, luni, de președintele Consiliului Județean Dâmbovița, Corneliu Ștefan, în cadrul unui eveniment organizat de instituția de învățământ târgovișteană. Elevii care fac parte din echipele Phantom Robotics și Under Construction au fost felicitați și încurajați să participe și la proiecte de promovare a obiectivelor turistice.

În primăvara viitoare, când vom reîncepe finanțarea de proiecte în domeniile educației, tineretului și sportului, vă aștept cu propuneri de machete ale obiectivelor turistice dâmbovițene, astfel încât să schimbăm modul în care promovăm județul nostru”, a precizat reprezentantul Consiuliului Județean.

Totodată, el i-a asigurat pe cei prezenți, cadre didactice și elevi, de sprijinul financiar al Consiliului Județean Dâmbovița și în viitor, pentru ca tradiția participării la concursuri naționale și internaționale în domeniul roboticii să continue, rezultatele acestui gen de competiții fiind mereu cuantificabil în progresul societății, se arată într-un comunicat al Consiliului Județean Dâmbovița.

Prin participarea la aceste competiții, elevii și-au îmbunătățit rezultatele școlare, au învățat să facă față mai multor provocări, cum ar fi proiectarea, construirea și operarea de roboți, și, în același timp, ei și-au dezvoltat abilități științifice, matematice și tehnologice, au pus în practică principii de inginerie și au înțeles importanța inovării, a colaborării, a spiritului de echipă și a schimbului de idei. În acest an, Consiliul Județean Dâmbovița a susținut financiar proiectele echipelor Colegiului Național Carabella cu suma de 11.200 lei”, se mai precizează în comunicat.

Ei sunt oamenii de bine! Un tânăr târgoviștean, student la Informatică, a dezvoltat în pandemie o aplicație de logopedie unică. Toată familia a muncit la LogoTalkie

Din seria poveștilor „Oameni de bine de lângă tine” vă facem cunoștință astăzi cu o familie de excepție. Mama- profesor logoped dedicat în cadrul CJRAE Dâmbovița, fiul- un tânăr student eminent, absolvent al Colegiului Național Constantin Carabella, și tatăl- pasionat de imagine și grafică, au dezvoltat o aplicație unică în limba română, care vine în sprijinul copiilor ce au nevoie să-și îmbunătățească dicția. LogoTalkie este singura aplicație logopedică ce folosește recunoașterea vocală și se adresează tuturor vârstelor.

“Aventura noastră cu LogoTalkie a început odată cu izbucnirea pandemiei. Aveam foarte mulți copii alături de care trebuia să lucrez, se impuseseră distanțarea și restricțiile și căutam soluții. Atunci fiul meu a venit cu ideea unei aplicații pentru Android și ne-am apucat de lucru”, ne-a povestit Ecaterina Nedelcu.

Radu Andrei Nedelcu este student acum în anul III la Facultatea de Informatică din cadrul Universității București. Era în primul an când a început să dezvolte aplicația. Mama sa, logoped, l-a îndrumat la fiecare pas. Tatăl său a preluat misiunea de a se ocupa de scanarea imaginilor și dezvoltarea bibliotecii digitale. În scurt timp, tânărul cu performanțe deosebite și bursă de merit reușea să mai bifeze o reușită- o aplicație logopedică ce include recunoaștere vocală.

“A fost o adevărată aventură, dar este în primul rând succesul fiului meu și apoi al întregii familii. Ca să o dezvoltăm s-a apucat și el de lecții de dicție, s-a înregistrat și am testat foarte mult înainte de a o lansa. Acum avem 30 000 de descarcări și 6000 utilizatori activi”, spune logopedul.

LogoTalkie App cuprinde acum 4 module:

-„EVALUAREA PRONUNȚIEI” – modul cu recunoaștere vocală pentru evaluarea tuturor zonelor de articulare, încheiat cu un raport pe procentaj de pronunție corectă a fiecărui sunet.

-„REPETĂ SUNETUL” modul cu recunoaștere vocală pentru consolidarea și automatizarea pronunției corecte a sunetelor R, L , F, V, C, S, Z, Ț, Ș, J, CE, CI, GE, GI, joc cu imagini, sunete, cuvinte structurate conform criteriilor logopedice.

-„GĂSEȘTE SUNETUL”- 2 nivele de dificultate, pentru analiza fonetică, identificând căsuța sunetului exersat , dintr-un cuvânt auzit.

-„ORDONEAZĂ LITERELE” – 2 nivele de dificultate în care copilul ordonează literele date pentru a forma cuvântul auzit, astfel învățând să scrie după dictare în ritmul lui cu litere mari de tipar.

Toate modulele conțin recompense și feed-back vocal și vizual, motivând utilizatorul să se perfecționeze.

LogoTalkie pentru adulții care au suferit accident vascular-cerebral