Info COVID - 19

Măsuri de prevenire și de monitorizare a riscurilor privind COVID-19 (Coronavirus) în Colegiul Carabella.

Ce este noul coronavirus?

Noul coronavirus, aparut în 2019 (2019-nCoV), este un nou virus ce face parte din aceeasi familie de virusuri care stau la baza sindromului respirator acut sever (SARS) si a anumitor tipuri de raceala obisnuita. Denumirea Covid-19 vine de la termenii Corona, Virus si Disease (termenul englez pentru boala), iar numarul 19 se refera la anul în care au fost identificate primele cazuri, deci 2019. CoV provine din aceeaşi familie de viruşi ca SARS (Sindromul Respirator Acut Sever), dar nu este acelaşi virus.

Cum se raspândeste ?

Covid-19 este un virus respirator care se răspândeşte în primul rând prin contactul cu o persoană infectată prin inhalarea unor particule provenite din tuse, strănut, picături de salivă, secreţii nazale. Este importantă exersarea unei igiene respiratorii bune. Când strănutaţi sau tuşiţi, apropiaţi gura de partea inferioară a cotului sau folosiţi şervetele pe care aruncati-le imediat la coşul de gunoi. Spălaţi-vă cât mai des pe mâini şi folosiţi geluri antibacteriene pe bază de alcool.

Cum pot evita riscul infectării?

Spălaţi-vă mâinile

frecvent cu apă şi săpun sau curățați-le cu un dezinfectant de mâini pe bază de alcool

Acoperiti-va gura

gura și nasul dacă stranuti sau tușiți. Nu vă atingeți ochii cu mâinile.

Evitaţi contactul

direct cu orice persoană care are simptome de răceală sau gripă

Curățați toate suprafețele

cu dezinfectanți ce conțin, clor, înălbitori, solvent, etanol de 75%, acid peracetic

Adresaţi-vă medicului

dacă aveţi febră, tuşiți sau respiraţi greu;

Care sunt simptomele ?

Printre simptome se numără febra, tusea şi dispneea. În cazurile mai grave, infecţia poate duce la pneumonie sau dificultăţi de respiraţie. Rareori, boala poate fi fatală. Conform rapoartelor recente este posibil ca persoanele infectate să fie infecţioase înainte de a prezenta simptome semnificative. Pe baza datelor disponibile în prezent, persoanele care prezintă simptome cauzează răspândirea nCoV.